Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ

ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ

Καμιά ενέργεια δεν έχει γίνει από την κυβέρνηση για να στελεχωθεί το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο με το απαραίτητο μόνιμο Ιατρικό προσωπικό, προκειμένου να λειτουργήσει η παθολογική κλινική . Συγκεκριμένα ο παθολογικός τομέας λειτουργεί με μόνο ένα Γενικό Γιατρό και δύο επισκέπτες για 7 και 3 μέρες αντίστοιχα το μήνα. 

 Καμιά ενέργεια δεν έχει γίνει ώστε να πραγματοποιούνται απρόσκοπτα οι εφημερίες . Συγκεκριμένα  οι εφημερίες «βγαίνουν» οριακά και με την προσφορά 10 ημερών εφημερίας το μήνα του νευρολόγου ιατρού του ΠΕΔΥ, που εκτός του ότι εξυπηρετεί τα εξωτερικά ιατρεία στα νευρολογικά περιστατικά, εφημερεύει και σαν γενικός παθολόγος στις εφημερίες ΤΕΠ .

 Καμιά ενέργεια δεν έγινε για να  αλλάξει ο αναχρονιστικός οργανισμός του Νοσοκομείου ώστε να προβλεφθούν ειδικότητες πρώτης γραμμής (καρδιολόγου, πνευμονολόγου, νευρολόγου κλπ) για την αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών. Συγκεκριμένα το Δ.Σ. του Μαντζαβινάτειου, αναθεώρησε τον οργανισμό και πρέπει, έστω και η συγκεκριμένη πρόταση, να προωθηθεί από την 6η ΥΠΕ και να εγκριθεί από το Υπουργείο Υγείας.

Καμιά ενέργεια δεν έγινε για να  αλλάξει το αναχρονιστικό καθεστώς της διάθεσης Αγροτικών Ιατρών προς το Μαντζαβινάτειο από το Κ.Υ.Σάμης.

Καμιά ενέργεια δεν έχει γίνει για να προχωρήσει επιτέλους η επισκευή του Μαντζαβινάτειου.

Γ.Ν.Ν.ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ

Καμία μέριμνα δεν έχει ληφθεί και κανένα μέτρο δεν έχει παρθεί για τη λειτουργία του Νοσοκομείου (λειτουργεί με το 40% του ιατρικού και το 30% του νοσηλευτικού προσωπικού) όχι μόνο τους θερινούς μήνες, κατά τους οποίους επιφορτίζεται με πολλαπλάσιο φόρτο λόγω πλήθους επισκεπτών και τουριστών, αλλά και για τη συνολική πορεία και ύπαρξή του στο μέλλον. Η νέα κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία ήταν λαλίστατη σε επερωτήσεις και περιγραφή των προβλημάτων για την υγεία στο Νομό πριν τις εκλογές, τώρα έχει επιδοθεί σε ένα μαραθώνιο επιστολών προς τη διοίκηση, δήθεν για να ενημερωθεί και «ροκανίζοντας» το χρόνο. Η συνέχεια και το επιτελικό κράτος ισχύουν για τις επενδύσεις των μεγαλοκαρχαριών στο Ελληνικό και αλλού, ενώ για τις κοινωνικές υπηρεσίες ζητείται διαρκώς «πίστωση χρόνου».

Η κυβέρνηση της ΝΔ, προχωρά στην αλά καρτ χρήση της νησιωτικότητας αλλά και σε σκόπιμο διαχωρισμό των αναγκών σε πάγιες και «έκτακτες», δηλαδή ανάγκες που αφορούν την επιβίωση του Νοσοκομείου. Το εναρκτήριο λάκτισμα δόθηκε στη συνάντηση του βουλευτή της ΝΔ από το Νομό με τον Υπουργό Υγείας κ. Κικκίλια, όπου η όλη συζήτηση κινήθηκε στην ανάγκη απόσπασης ενός παθολόγου και τον διορισμό ενός τεχνολόγου ακτινολόγου προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες!!! Με τον τρόπο αυτό η ΝΔ θέλει να καλλιεργήσει στο λαό ένα υποκριτικό ενδιαφέρον, να πριμοδοτήσει τις προτεραιότητες κάλυψης των απαιτήσεων των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος της υγείας – παιδείας – πρόνοιας και να εθίσει σε ένα σύστημα υγείας που θα κινείται στα όρια της ύπαρξης ή μη.

Προετοιμάζεται, επίσης, νέος οργανισμός για το Νοσοκομείο που θα προβλέπει ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό θέσεων μόνιμου προσωπικού στο δρόμο των προηγούμενων μειώσεων. Η νέα κυβέρνηση συνεχίζει το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και των άλλων δυνάμεων που ομνύουν στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ. Πατά ακριβώς στα έργα και τις ημέρες της αριστεράς των μονοπωλίων, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, των μνημονιακών υποχρεώσεων, για να διαιωνίσει τις ελλείψεις, την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση και να γιγαντώσει τον ιδιωτικό τομέα υγείας, δίπλα στην ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των δημόσιων δομών. Είναι χαρακτηριστικό ότι επιρρίπτεται ξανά η ευθύνη στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό «που δεν κάνουν αιτήσεις ούτε για επικουρικό προσωπικό», κρύβοντας ότι κανένα μέτρο δεν παίρνεται για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, για επιμόρφωση και εξέλιξη, για μείωση του κόστους διαβίωσης και μισθούς που να καλύπτουν τις ανάγκες.

Είναι υποχρέωση κυβέρνησης – διοίκησης, αφενός, να κάνουν ΑΜΕΣΑ όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την πλήρη στελέχωση και κάλυψη του προσωπικού που λείπει. Αντίθετα, λόγος γίνεται σήμερα για μέρος μόνο του προσωπικού που αντιστοιχεί στο σημερινό κανονισμό λειτουργίας. Η κατάσταση που διαμορφώνεται με την τύχη της προκήρυξης σε επικουρικό προσωπικό, η λήξη εντός του Αυγούστου των συμβάσεων τεσσάρων νοσηλευτών του ΚΕΛΠΝΟ αλλά και η λήξη το Φλεβάρη των συμβάσεων του ΟΑΕΔ που αφορούν έντεκα με δεκαέξι άτομα, οδηγούν την κατάσταση σε συναγερμό. Αντί θετικών για το λαό μέτρων, λοιπόν, προστίθενται νέες υποχωρήσεις με την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) να οδηγείται πρακτικά σε αναστολή κάθε προοπτικής λειτουργίας και τη δωρεά Βεργωτή να οδηγείται σε κάλυψη λειτουργικών αναγκών σε συνδυασμό με δημιουργία Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Αντίστοιχα, κουβέντα δε γίνεται για τη λειτουργία της ψυχιατρικής κλινικής, που είναι απαραίτητη, όπως φάνηκε και από τα θύματα που είχαμε στο Νομό. Επιπλέον, τίποτε δεν ακούγεται και για το ΕΚΑΒ που η λειτουργία του είναι τραγικά περιορισμένη. Αντίστοιχα τα προβλήματα παραμένουν και οξύνονται στο Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου και σε όλες τις δομές.

Τώρα συνεχίζουμε να διεκδικούμε:

  • Να αντιμετωπιστούν τα επείγοντα και οξυμένα προβλήματα, που «παγώνουν» και ακυρώνουν τη λειτουργία τμημάτων και τομέων.
  • Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΓΝΝ Αργοστολίου και το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου, τα Κέντρα Υγείας Σάμης και Ιθάκης, τα Αγροτικά Ιατρεία, τις δομές Ψυχικής Υγείας και το ΕΚΑΒ του Νομού.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και του επικουρικού προσωπικού που εργάζονται σήμερα στα Νοσοκομεία.
  • Να λειτουργήσουν όλα τα τμήματα και οι δομές (ΜΕΘ, Ψυχιατρική, χειρουργεία, ΕΚΑΒ, κέντρα υγείας κλπ) με πλήρη στελέχωσή τους.
  • Να υπάρξει αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού του 2014, με πλήρη θωράκιση των κτιρίων του ΓΝΝ στο Αργοστόλι και στο Μαντζαβινάτειο στο Ληξούρι, να λυθούν – με όλα τα μέτρα ασφάλειας – τα προβλήματα στο υποσταθμό της ΔΕΗ που είναι στο υπόγειο.
  • Να σταματήσει η «κινητικότητα» των συναδέλφων εντός και εκτός του Νομού.
  • Να επανέρθει η οργανικότητα των δομών υγείας στην προ του 2012 κατάσταση.
  • Να μην προχωρήσει κανένας ντε φάκτο υποβιβασμός και καμιά συγχώνευση – κατάργηση νοσοκομείου ή άλλης δομής υγείας.

Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία για όλο το λαό!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s