Εγκαταλελειμμένο από Περιφέρεια Ι.Ν. και Δήμο Ζακύνθου το έργο του Αγωγού Ύδρευσης Αγία Μαρίνα, Γυρι, Λούχα, Άγιος Λέοντας

Είναι γνωστά τα προβλήματα του Δικτύου Ύδρευσης στην Ζάκυνθο τόσο για την παλαιότητά του, όσο και για την ανεπάρκεια του (υπάρχουν χωριά που ακόμα δεν έχει φτάσει το Δίκτυο Ύδρευσης). Ένα τέτοιο έργο είναι και ο Αγωγός Ύδρευσης Αγία Μαρίνα, Γύρι, Λούχα, Άγιος Λέοντας. Σκοπός του έργου είναι να υδροδοτήσει τα χωριά Γύρι Λούχα που εν έτει 2026, δεν έχουν νερό και να ενισχύσει με περισσότερο νερό τον αγωγό που τώρα υδροδοτεί τα ορεινά χωριά του νησιού, δυο φορές στην εβδομάδα από δύο ώρες.

Είναι έργο ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους της περιοχής, προϋπολογισμού 2 εκατομμυρίων ΕΥΡΩ και εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το 2017-2023.

Η Περιφέρεια Ι.Ν έκανε Προγραμματική Σύμβαση με το Δήμο Ζακύνθου για την κατασκευή του έργου. Ο εργολάβος ξεκίνησε το έργο το 2023, ανοίχτηκαν χαντάκια στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής, μεταφέρθηκαν σωλήνες και ξαφνικά το έργο σταμάτησε, ημιτελές χωρίς ποτέ να φτάσει το νερό στα προαναφερόμενα χωριά.

Το 2024 αφού το έργο δεν είχε ολοκληρωθεί, επανεντάχτηκε στο ΕΣΠΑ2021-2027 αλλά μέχρι και σήμερα παραμένει σε απραξία και εγκατάλειψη. Τα υλικά πεταμένα στο δρόμο και τα χαντάκια ανοιχτά, αποτελούν κίνδυνο για τους διερχόμενους οδηγούς.

Οι κάτοικοι των χωριών περιμένουν το νερό που τους υποσχέθηκε η Περιφέρεια και ο Δήμος και οι διάφοροι παράγοντες του νησιού. Κανένας δεν ενδιαφέρεται, κανένας δεν απολογείται. Ο Δήμος περί άλλων τυρβάζει, και η Περιφέρεια δηλώνει αναρμόδια.

Η στάση αυτή δείχνει:

Υποτίμηση του λαού της περιοχής, των αναγκών του και της νοημοσύνης του.

Την ασυδοσία των εργολάβων που δεν τους ενοχλεί κανένας και για κανένα λόγο.

Τις προτεραιότητες που βάζουν Δήμος και Περιφέρεια που δεν είναι άλλες από την εξυπηρέτηση των μεγάλων επιχειρηματιών του νησιού.

Να τονίσουμε ότι σε αυτή την περιοχή ζουν αγρότες,απλοί άνθρωποι του μόχθου, που τους υπολογίζετε μόνο παραμονές των εκλογών.Δεν έχει ξενοδοχεία και προοπτική για μεγάλες μπίζνες ώστε να σας προκαλέσουν το ενδιαφέρον.

Ερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης:

  • Τι μέτρα θα πάρετε για την ολοκλήρωση του έργου;
  • Θα απαιτήσετε από τον Δήμο Ζακύνθου να είναι συνεπής στο έργο που ανέλαβε και στη Σύμβαση που υπέγραψε;
  • Θα πάρετε τα αναγκαία μέτρα που χρειάζονται ώστε να φτάσει ο αγωγός και το νερό στα χωριά Γύρι, Λούχα, Άγιος Λέοντας;

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης

Παναγιώτης Σοφός 9/1/26