ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ

ΕΜΕΙΣ ΜΕΤΡΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ& ΕΣΕΙΣ ΠΟΣΟΣΤΑ, ΚΕΡΔΗ & ΖΗΜΙΕΣ

Στις 20 Γενάρη 2014 έγινε ο πρώτος σεισμός στην περιοχή του Ληξουρίου Κεφαλονιάς. Οι δηλώσεις της τότε κυβέρνησης της ΝΔ και της τότε Περιφερειακής Αρχής της ΝΔ, για άμεση αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών (Οδικό δίκτυο, Δημαρχείο, Θέατρο, ΕΠΑΛ, Γυμνάσιο Αγίας Θέκλης, Μαντζαβινάτειο κ.α.) αλλά και για την κατεδάφιση των ιδιωτικών κατοικιών που είχαν κριθεί μη επισκευάσιμες και η ανέγερση νέων Εργατικών Κατοικιών, ήταν κατηγορηματικές. Αντίστοιχες ήταν οι δηλώσεις και της επόμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της Περιφερειακής Αρχής του ΣΥΡΙΖΑ. Το γαϊτανάκι των δηλώσεων σέρνει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και η σημερινή Περιφερειακή Αρχή ΝΔ- ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ αφού οι υποσχέσεις στο μεγαλύτερο μέρος τους δεν υλοποιήθηκαν.

Τα ελάχιστα έχουν γίνει, 10 χρόνια μετά από τους σεισμούς, είναι κάτω από την πίεση που υπάρχει μέσα από τους συλλογικούς φορείς των εργαζομένων και των κατοίκων αλλά και τις συνεχείς παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης και του ΚΚΕ.

Μετά τα Τέμπη έμειναν πάλι μόνο στα δακρύβρεχτα λόγια για να κατευνάσουν τον θυμό και την λαϊκή οργή. Γιατί τα «Τέμπη» είναι δεκάδες χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα, σε εργασιακούς χώρους, σε όλα τα μεταφορικά μέσα, στο οδικό δίκτυο κ.α.

Ένα από αυτά είναι και τα σεισμόπληκτα κτίρια στο Ληξούρι Κεφαλονιάς που δεν έχει ολοκληρωθεί η κατεδάφιση τους 10 χρόνια τώρα, με τον κίνδυνο για τους κατοίκους και τους επισκέπτες να είναι καθημερινός και μάλιστα στην πιο σεισμογενή περιοχή της Ελλάδας.

Οι Επερωτήσεις και οι παρεμβάσεις μας συνεχής και επαναλαμβανόμενες, με τελευταία την Επερώτηση που κάναμε στην συνεδρίαση του Π.Σ. στις 19.03.203(επισυνάπτεται).

Η απάντηση που μας δόθηκε από την Περιφερειακή Αρχή μέσω του Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς ήταν:

«…Το έργο σταμάτησε γιατί ο Δήμος χωρίς να το γνωρίζει έκανε το αίτημα του στο Π.Τ.Α. ενώ έπρεπε να περάσει από την Περιφέρεια. Και αυτό το γραφειοκρατικό πρόβλημα σταμάτησε την χρηματοδότηση… Τα τελευταία μας νέα είναι ότι μέσα σε 10-15 ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί αυτή η γραφειοκρατική αλλαγή που πρέπει να γίνει. Η σημερινή καθυστέρηση οφείλεται στο ΥπουργείοΘα γίνει το υπόλοιπο 20%, στη συμφωνία δε με τον εργολάβο είναι να κατεδαφίσει και ένα επικίνδυνο κτίριο που βρίσκεται μέσα στο Ληξούρι και αποτελεί πρόβλημα για τους κατοίκους…».

Όχι μόνο πέρασε το 10ήμερο και δεν ξεκίνησε ο εργολάβος, αλλά την επόμενη μέρα της Επερώτησης μας, στις 20.03.2023,η εργολαβία διαλύθηκε(επισυνάπτεται η Απόφαση Διάλυσης) όπως αναφέρει η απόφαση: «έχει παρέλθει το δίμηνο από την δήλωση διακοπής εργασιών,λόγω καθυστέρησης πληρωμών» από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Η απάντηση από την Περιφερειακή Αρχή ότι έχει μείνει το 20%των κτιρίων που δεν έχουν κατεδαφιστεί, δείχνει την αντίληψή και τις προτεραιότητες που έχει.Λες και εάν πέσει στο κεφάλι των κατοίκων ένα κτίριο από το 20%, οι συνέπειες για την ζωή και την ασφάλεια τους θα είναι διαφορετικές.Δείχνει ότι υπηρετεί, τη λογική του μικρότερου κακού, κατεδαφίζουμε λίγο-λίγο αφού δεν υπάρχει χρηματοδότηση και όποιος επιζήσει. Δείχνει ότι ασπάζεται τη λογική του κόστους-οφέλους,τα αποτελέσματα της οποίας βιώνουμε στην Υγεία, στις μεταφορές, στην σχολική στέγη, στην αντιπλημμυρική προστασία και σε κάθε πτυχή της ζωής μας.

Απαντάμε, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές και εσείς ποσοστά, κέρδη και ζημιές.

29.03.2023