Μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας των νησιών μας ενόψει του φθινοπώρου & του χειμώνα.

Διανύουμε το τέλος της θερινής περιόδου μπαίνουμε στο Φθινόπωρο και το Χειμώνα. Τα νησιά μας παραμένουν αθωράκιστα. Οι αποκαταστάσεις από τις προηγούμενες καταστροφές δεν έχουν καν ξεκινήσει, ό,τι έχει γίνει είναι αποσπασματικό και πρόχειρο, αντιπλημμυρικά έργα δεν έχουν γίνει, προσλήψεις ΠΙΝ, στην Πυροσβεστική, στις Δασικές υπηρεσίες δεν έχουν γίνει. Όσο για τις χρηματοδοτήσεις που εξαγγέλλονται είναι πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες. Σχετικά με την ένταξη του Ν. Κεφαλονιάς -Ιθάκης σε «Ζώνη Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας», έχουν ενταχθεί από την Κυβέρνηση μόνο Πύλαρος και Κρανιά Αργοστολίου. Σήμερα θα έπρεπε να είναι θέμα του Π.Σ ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με μέτρα, υποδομές και προσωπικό για την προστασία της ζωής του λαού, δράση για την υλοποίηση του, διεκδικήσεις από την Κυβέρνηση.
Οι πρόσφατες μεγάλες καταστροφές από τον ΜΠΑΛΛΟ, προηγούμενα από τον ΙΑΝΟ και τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργήθηκαν στα νησιά μας, ανέδειξαν τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού, την παντελή έλλειψη σχεδιασμού, υποδομών και προσωπικού, το διαρκή κίνδυνο «κάθε καλοκαίρι να καιγόμαστε και κάθε χειμώνα να πνιγόμαστε».
Περισσότερο, όμως, ανέδειξαν την αναγκαιότητα για έναν σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας, με βάση τις σύγχρονες συνθήκες και δυνατότητες, που θα υπηρετεί την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού και δεν θα αντιμετωπίζει ως «κόστος» τα επείγοντα κι απαραίτητα αντιπυρικά – αντιπλημμυρικά – αντισεισμικά και άλλα έργα, όπως γίνεται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις.
Τα μπαζωμένα ρέματα, η άναρχη επέκταση του σχεδίου πόλης, οι ακατάλληλες κατοικίες, η «τσιμεντοποίηση» των οικοπέδων, οι ελλείψεις αντιπλημμυρικών έργων, η άναρχη εγκατάσταση ΑΠΕ χωρίς συνοδά αντιπλημμυρικά έργα, η απουσία οδών μαζικής διαφυγής σε περίπτωση ανάγκης εκκένωσης περιοχών και οδών για την πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων, η απουσία ελεύθερων χώρων, η έλλειψη ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδατορεμμάτων και γενικότερα του συνόλου της λεκάνης απορροής κάθε περιοχής, είναι εκφράσεις της απουσίας ολοκληρωμένου σχεδιασμού αντιπλημμυρικής προστασίας.
Η πρόληψη και η αντιμετώπιση, είναι επίσης ανεπαρκής. Η απουσία στοιχειωδών μέτρων πρόληψης, όπως ο αναγκαίος τακτικός έλεγχος, καθαρισμός και συντήρηση υποδομών και δικτύων (π.χ. καθαρισμός ρεμάτων και φρεατίων), είναι αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης από το κράτος για τις σχετικές υπηρεσίες και της λειτουργίας των δήμων και περιφερειών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι μηχανισμοί αντιμετώπισης φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών είναι ουσιαστικά γυμνοί από προσωπικό, μέσα και υποδομές
Οι πλημμύρες φέτος έχουν ξεκινήσει με τις πρώτες βροχές του Αυγούστου. Η ανησυχία και η αγωνία των κατοίκων της Κεφαλονιάς, της Ιθάκης, της Ζακύνθου, της Λευκάδας, της Κέρκυρας, των Παξών και των άλλων νησιών είναι βαθιά και έντονη, για το τι πρόκειται να συμβεί στους επόμενους μήνες του φθινοπώρου και του χειμώνα, σε σχέση με τις πλημμύρες και τα άλλα έντονα καιρικά φαινόμενα (χιονοπτώσεις κ.λπ.) αφού από τις περασμένες καταστροφές ούτε αποκαταστάσεις έχουν γίνει, ούτε ουσιαστικά αντιπλημμυρικά έργα έχουν προχωρήσει.
Τα φυσικά φαινόμενα και οι συνέπειές τους στη ζωή του λαού μπορούν να αντιμετωπιστούν. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο προετοιμασίας και αντιμετώπισής τους. Απαιτεί προτεραιότητα στην χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών και άλλων έργων και υποδομών, που σήμερα βρίσκονται στη τελευταία θέση του σχεδιασμού της καπιταλιστικής ανάπτυξης, γιατί δεν αποφέρουν ικανοποιητικά κέρδη στους μεγαλοεργολάβους, δεν έχουν θέση στα επιλέξιμα έργα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βάση τη λογική «κόστους – οφέλους», με αποτέλεσμα να μένουν απροστάτευτα η ζωή και η περιουσία του λαού.. Η υγεία και η ασφάλεια εργαζομένων και λαού, το περιβάλλον, θυσιάζονται στο βωμό της ανταγωνιστικότητα και της κερδοφορίας.
Οι τσακωμοί ανάμεσα στη ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ως κυβέρνηση ή ως αντιπολίτευση, για το ποιος είναι ο ικανότερος διαχειριστής των φυσικών καταστροφών, δεν κρύβουν τις διαχρονικές εγκληματικές ευθύνες τους για την έλλειψη ουσιαστικής πρόληψης και αντιμετώπισης των φαινομένων.
Προσπαθούν να κρύψουν την ουσιαστική συμφωνία τους για την επιτάχυνση της «πράσινης μετάβασης», του «ευρωπαϊκού πράσινου New Deal». Τη ραγδαία ανάπτυξη και τη χρηματοδότηση «πράσινων» επενδύσεων των μονοπωλιακών ομίλων στις ΑΠΕ, στον Τουρισμό, στις κατασκευές υποδομών, κατοικίας, αδιαφορώντας για τις συνέπειες από τα φυσικά φαινόμενα, στα λαϊκά στρώματα, στο περιβάλλον. Διαγκωνίζονται ποιος θα την διαχειριστεί, εκχωρώντας τους γη, δάση, προστατευόμενες περιοχές, παραγωγικά γεωργικά εδάφη, αέρα, θάλασσα, παραλίες, για κάθε είδους εκμετάλλευση.
Λαϊκά νοικοκυριά, αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί αγρότες, καταστρέφονται όχι γιατί οι βροχοπτώσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν, αλλά γιατί διαχρονικά οι κυβερνήσεις και οι εκλεκτοί τους στην Τοπική Διοίκηση, επιλέγουν με την πολιτική τους να θωρακίσουν τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών και όχι να ικανοποιήσουν τις λαϊκές ανάγκες.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον απαιτούμε η Περιφερειακή Αρχή να ενημερώσει ανοιχτά και μέσω της συζήτησης του θέματος αυτού στο Π.Σ. τον λαό μας, για τους σχεδιασμούς της, τα χρήματα που άμεσα θα δαπανήσει, το σύνολο των έργων που θα υλοποιήσει, τι θα απαιτήσει από την κυβέρνηση για άμεση χρηματοδότηση, για άμεση στελέχωση των υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό κ.α.. Ο χειμώνας είναι μπροστά και η κυβέρνηση, με την Περιφερειακή Αρχή σύμμαχο εξαντλούνται σε ψίχουλα και μεγάλα λόγια, ενώ οι πληγές από τις καταστροφές παραμένουν ανοιχτές και επικίνδυνες για την ανθρώπινη ζωή. Απαιτείται:
• Η Περιφερειακή Αρχή να ενημερώσει για τα αντιπλημμυρικά έργα που έχει ολοκληρώσει μέχρι σήμερα, και όλες τις υπόλοιπες ενέργειες που απαιτούνται (καθαρισμοί ρεμάτων, ποταμών, λεκάνες ανάσχεσης κλπ)
• Να υπάρξει άμεση και οριστική αποκατάσταση και εκσυγχρονισμός των δημόσιων υποδομών, του οδικού δικτύου.
• Άμεση χρηματοδότηση όλων των αντιπλημμυρικών έργων σε όλα τα νησιά.
• Να εξασφαλιστεί η ολοκληρωμένη δασοτεχνική διευθέτηση όλων των χειμάρρων των νησιών και κάθε άλλο έργο που θα ελαχιστοποιήσει τον πλημμυρικό κίνδυνο και θα συμβάλει στην πολλαπλή αξιοποίηση των βρόχινων νερών.
• Να υπάρξει Μητρώο ρεμάτων που να καταγράφονται όλα τα στοιχεία με βάση τις αυτοψίες που θα πραγματοποιούνται
• Να γίνει άμεσα η ολοκλήρωση της εκτίμησης των ζημιών των επαγγελματιών και να αποζημιωθούν στο 100%.
• Ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό που να καλύπτει της πραγματικές ανάγκες της Π.Ι.Ν
• Να ολοκληρωθεί η ένταξη του νομού Κεφαλονιάς- Ιθάκης σε «Ζώνη Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας.

Καλούμε τον λαό να δείξει την δική του δύναμη και να επιβάλει τις δικές του απαιτήσεις με διεκδίκηση και αγώνα. Να μην επιτρέψει να παίζουν άλλο με την ίδια του την ζωή. Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα όχι μόνο δεν έχουν να κερδίσουν από αυτή την πολιτική, αλλά αντίθετα κινδυνεύουν να χάσουν και ό, τι τους έχει απομείνει.