«ΜΠΑΛΛΟΣ», Κέρκυρα Οκτώβριος 2021. Σε ποια φάση βρίσκονται, μετά από 8 μήνες, οι αποζημιώσεις και τα έργα αποκατάστασης από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και την κυβέρνηση;

Έχουν περάσει 8 μήνες από την κακοκαιρία «ΜΠΑΛΛΟΣ» που έπληξε τα νησιά μας. Το πέρασμά της από την Κέρκυρα, άφησε εικόνες αποκάλυψης, της ανυπαρξίας αντιπλημμυρικής προστασίας, των ασυντήρητων υποδομών, των ακαθάριστων ρεμάτων, της πολιτικής του μικρότερου κόστους για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού που θυσιάζεται στο όνομα της κερδοφορίας των λίγων.

Εκτεταμένες οι καταστροφές σε υποδομές, οδικό δίκτυο, γέφυρες, λιμάνια. Καταστροφές στο βιός του λαού, σε καταστήματα, σπίτια, αυτοκίνητα και ζωικό κεφάλαιο.

Οι πληγές μέχρι σήμερα παραμένουν ανοιχτές στην Μεσογγή, στο Πέραμα -Μπενίτσες και σε άλλα σημεία στην κατ’ ευφημισμό «Εθνική Λευκίμμης». Ανοιχτή η πληγή στο Βιρρό, στον Ποταμό και σε άλλα σημεία στις Κοινότητες και περιοχές στην Νότια και Μέση Κέρκυρα. που είχαν τις μεγαλύτερες καταστροφές.

Η Κέρκυρα κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, όμως αυτό δεν έχει οδηγήσει σε επιτάχυνση των αναγκαίων έργων αποκατάστασης και αντιπλημμυρικής προστασίας.

Οι φάκελοί για τις αποζημιώσεις των πληγέντων έχουν περάσει από σαράντα κύματα, με την Κ.Υ.Α. για την οριοθέτηση των περιοχών να εκδίδεται 6μήνες μετά την κακοκαιρία, χωρίς αυτό να έχει ως αποτέλεσμα την καταβολή αποζημιώσεων.

Η εκτίμηση των υπηρεσιών της Περιφέρειας για τα αναγκαία έργα μετά τις καταστροφές, ανήλθε στο ποσό των 18,5 εκατομμυρίων εκ των οποίων τα 15 εκ. για την Κέρκυρα.

Μέχρι σήμερα από την Κυβέρνηση και την Περιφερειακή Αρχή (ΝΔ-ΚΙΝΑΛ), έχουμε υποσχέσεις, ελάχιστη χρηματοδότηση και ακόμα λιγότερα αναγκαία και ολοκληρωμένα έργα. Η κατάσταση αυτή και η πιθανότητα με αφορμή την τουριστική περίοδο να σταματήσουν έργα και δράσεις, εντείνουν τους φόβους μας, ότι το Φθινόπωρο και ο Χειμώνας θα βρει το νησί μας, ανοχύρωτο και τους κατοίκους για άλλη μια φορά απροστάτευτους.

Οι επαγγελματίες παραμένουν χωρίς αποζημίωση, παλεύοντας να επιβιώσουν σε συνθήκες ακρίβειας και ενεργειακής φτώχειας.

Επερωτάται η κα Περιφερειάρχης:

  1. Δόθηκαν αποζημιώσεις, σε πόσους, σε ποιο ύψος και αν όχι πότε θα δοθούν;
  2. Έχει αποφασίσει η κυβέρνηση σε τι ποσοστά θα ανέλθει η τελική αποζημίωση; Θα απαιτήσετε την κάλυψη του 100% των καταστροφών;
  3. Ποια έργα αποκατάστασης και σε ποια σημεία υλοποιούνται αυτήν τη στιγμή;
  4. Τι θα γίνει με την ολοκλήρωση της αποκατάστασης στο ποτάμι της Μεσογγής;
  5. Ποιος είναι ο προγραμματισμός για τη γέφυρα του Ποταμού;
  6. Πόσα χρήματα έχει δώσει η κυβέρνηση μέχρι σήμερα για την αποκατάσταση των καταστροφών;
  7. Ποιος είναι ο σχεδιασμός και η εξέλιξη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας;