Η ετοιμότητα της Περιφέρειας Ι. Ν. ενόψει της αντιπυρικής περιόδου !

H έναρξη και της φετινής αντιπυρικής περιόδου, (1η Μάη 2022), βρίσκει ξανά το σύστημα της δασοπροστασίας-πυροπροστασίας με πάρα πολλά προβλήματα και την κυβέρνηση να φαίνεται να μην έχει διδαχθεί τίποτα από τις πρόσφατες τραγικές καταστροφές.

Τα νησιά μας διαθέτουν μεγάλο ορεινό και δασικό όγκο, με αρκετούς οικισμούς να βρίσκονται σε τέτοιες περιοχές, που εν δυνάμει μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με τους κινδύνους πυρκαγιών. Έχουν πρόβλημα στην ύδρευση, εγκατάλειψη της αγροτικής παραγωγής για αυτό και στους αγροτικούς δρόμους, αναρχία στην οικοδόμηση κ.λπ.

Παραμένουν οι τραγικές ελλείψεις στον τομέα της δασοπροστασίας-πυροπροστασίας, λόγω της πολιτικής υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας που έχει την ευθύνη της πρόληψης, σε σύγχρονα και επαρκή μέσα κυρίως στις επίγειες δυνάμεις που έχουν αντικειμενικά το κύριο βάρος της κατάσβεσης. Παραμένουν για τους ίδιους λόγους, οι ελλείψεις των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας και των Δήμων.

Δεν υπάρχει σύγχρονος και επικαιροποιημένος αντιπυρικός σχεδιασμός, ιδιαίτερα για την πιθανότητα ξεσπάσματος πολλών ταυτόχρονα δασικών πυρκαγιών σε μια Περιφέρεια. Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που εκτός των άλλων θα πρέπει να περιλαμβάνει και σενάρια αντιμετώπισης αρνητικών εξελίξεων, όπως πχ διόδων διαφυγής, κ.λπ.

Η συνήθης πρακτική από την κυβέρνηση αλλά και την Περιφερειακή Αρχή είναι να μας καθησυχάζουν, να δηλώνουν ότι βρίσκονται πάντα σε ετοιμότητα. Όταν όμως ο λαός μετράει τις πληγές του, οι υπεύθυνοι αυτού του διαχρονικού εγκλήματος με περίσσιο θράσος ρίχνουν τις ευθύνες είτε στα διαχειριστικά λάθη κάποιων υπηρεσιακών στελεχών, είτε στους ίδιους τους κατοίκους που αυθαιρετούν και κλείνουν τους διαδρόμους προς τη θάλασσα, είτε στην κλιματική αλλαγή. Λες και είναι η κλιματική αλλαγή που δημιούργησε το παράδοξο των παράνομων επεκτάσεων, της δημιουργίας οικισμών εκτός σχεδίου αλλά μέσα στα δάση, και μετέπειτα οικισμών, με αποτέλεσμα της μίξης κατοικιών και δάσους και όχι Η ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΗΣ, ΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ, ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΑΝΑΨΥΧΗΣ.

Οι συνεδριάσεις των ΣΟΠΠ, δεν αρκούν αν δεν διασφαλίζονται οι προϋποθέσεις αντιμετώπισης της εκδήλωσης της πυρκαγιάς αν δεν λύνονται τα προβλήματα που κάθε φορά επισημαίνονται.

  • Τι έκανε αλήθεια και η σημερινή κυβέρνηση, σε συνέχεια των προηγούμενων, μπροστά στις ανάγκες που διαπιστώνονται;
  • Η Περιφέρεια και η Τοπική Διοίκηση πήραν μέτρα προστασίας για τη νέα αντιπυρική περίοδο; Τι εικόνα υπάρχει για τους κρουνούς, τις υδροδεξαμενές, την θαμνοκοπή, τις ανάγκες των Π.Υ στα νησιά μας, δρόμους διαφυγής, τη συνεργασία με τους Δήμους, τις χρηματοδοτήσεις, τα μέσα κ.λπ. Πρόσφατο είναι το παράδειγμα στην Ζάκυνθο, όπου τα αντλιοστάσια της περιοχής δεν λειτουργούσαν, με αποτέλεσμα οι υδροφόρες να αναγκάζονται να κάνουν χιλιόμετρα πηγαίνοντας σε γεωτρήσεις του, ώστε να γεμίσουν νερό και να επιστρέψουν για να ξαναριχτούν στη μάχη με τις φλόγες.
  • Εξασφάλισαν τις προϋποθέσεις, διεκδίκησαν, ώστε η κυβέρνηση και οι κρατικές δασικές υπηρεσίες, να διαμορφώσουν μελέτες αντιπυρικής προστασίας για κάθε δασικό συγκρότημα που να περιλαμβάνουν στο πλαίσιο του αντιπυρικού αυτού σχεδιασμού όλα τα αναγκαία και απαραίτητα για το συγκεκριμένο κάθε φορά δάσος, δασοτεχνικά έργα υποδομών όπως πχ δεξαμενές υδροληψίας, αποψιλώσεις, συντήρηση ή διάνοιξη δασικών δρόμων, άλλους δασοκομικούς χειρισμούς (αραιώσεις, υλοτομίες κ.λπ.), και ό,τι άλλο μπορεί να προβλέπεται από την μελέτη αντιπυρικής προστασίας πχ αντιπυρικές ζώνες κ.λπ.)
  • Εξασφαλίσθηκε η επαρκής χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Δασικής Υπηρεσίας, για την κάλυψη των ελλείψεων με πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου ανθρώπινου δυναμικού και μέσα και στις δύο υπηρεσίες και μονιμοποίηση όλου του προσωπικού πενταετούς θητείας και εποχικούς της πυροσβεστικής ; Στελεχώθηκε με το αναγκαίο προσωπικό η Περιφέρεια;
  • Εκπονήθηκαν σχέδια έγκαιρης απομάκρυνσης των κατοίκων σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης; Επικαιροποιήθηκαν όσα υπήρχαν, αν υπήρχαν;
  • Τι γίνεται με την κατάσταση στους ΧΥΤΑ στα νησιά μας που από μόνοι τους αποτελούν σημεία εκδήλωσης πυρκαγιών;

Ανησυχούμε για την προστασία του λαού και του περιβάλλοντος γιατί γνωρίζουμε ότι:

  • το περιβάλλον έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές από την μανία, των επενδυτών, του κέρδους, την εμπορευματοποίησή των δασών,
  •  η σημερινή όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, υλοποιούν διαχρονικά την στρατηγική της Ε.Ε, υποβαθμίζοντας την ικανότητα των αρμοδίων υπηρεσιών (Πυροσβεστική, Δασική Υπηρεσία), παραδίδοντας σε ιδιώτες ολόκληρες περιοχές με διαδικασίες «fast- track», αλλάζοντας τις χρήσεις γης σε βάρος του δημόσιου χαρακτήρα του δασικού πλούτου, με αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων.

Κάθε πυρκαγιά θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπήρχε ένας σύγχρονος αντιπυρικός σχεδιασμός, σε επιστημονική βάση, που θα έδινε πρώτα απ’ όλα βάρος στην πρόληψη, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων.

Για να γίνουν, όμως, όλα αυτά απαιτείται μια πολιτική που θα βάζει στο επίκεντρο τις ανθρώπινες ανάγκες και όχι το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων. Αντίθετα, βιώνουμε τον εγκληματικό χαρακτήρα της πολιτικής εμπορευματοποίησης της γης που προωθείται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, όπως με τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της Ν.Δ εν μέσω πανδημίας, δίνοντας νέες διευκολύνσεις για επενδύσεις σε δάση, δασικές εκτάσεις ακόμη και προστατευόμενες περιοχές. Αυτά είναι τα «δώρα» της κυβέρνησης σε μονοπωλιακούς ομίλους της «πράσινης ανάπτυξης» και των ΑΠΕ.

Η αντιπυρική προστασία πρώτα απ’ όλα και πάνω απ’ όλα απαιτεί την άμεση κατάργηση όλων των δασοκτόνων νόμων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την πρόληψη, την αγορά νέων σύγχρονων μέσων πυρόσβεσης και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Ζητάμε από την περιφερειακή αρχή να μας ενημερώσει αν έχει καταρτίσει «σχέδιο για την αντιπυρική περίοδο» 2022, τι προβλέπει συγκεκριμένα, με τι προσωπικό και μέσα υποστηρίζεται και με ποια χρηματοδότηση;

Η Λαϊκή Συσπείρωση, θεωρεί ότι χρειάζεται η περιφέρεια και οι δήμοι, ο λαός να διεκδικήσουν η δασοπροστασία – πυροπροστασία, όπως και η αντιπλημμυρική και αντισεισμική θωράκιση, που αφορούν την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της λαϊκής περιουσίας και του περιβάλλοντος, να μπουν σε προτεραιότητα στις διεκδικήσεις, στους καθημερινούς αγώνες μας.