Ο εμπαιγμός με τις αποζημιώσεις συνεχίζεται!

Ενάμιση χρόνο μετά τις καταστροφές από τον «ΙΑΝΟ» και οι Αλιείς έχουν αποζημιωθεί με ψίχουλα. Αντίστοιχα εκατοντάδες επαγγελματίες, από τις καταστροφές του «ΙΑΝΟΥ» και «ΜΠΑΛΛΟΥ» είτε έχουν πάρει ελάχιστα ως αποζημίωση, είτε καθόλου. Τι θα κάνει η Περιφερειακή Αρχή για την άμεση και πλήρη καταβολή των αποζημιώσεων;»

Ως Λαϊκή Συσπείρωση, έχουμε φέρει πολλές φορές μέχρι σήμερα το θέμα των αποζημιώσεων, των μικροεπαγγελματιών αλλά και των Αλιέων, από τις καταστροφές τόσο από τον «ΙΑΝΟ» (Σεπτέμβρης 2020) όσο και από τον «ΜΠΑΛΛΟ» (Οκτώβρης 2021). Δεν πρόκειται να σταματήσουμε, ούτε μια στιγμή που να μην διεκδικούμε την άμεση και πλήρη αποζημίωση των πληγέντων.

Μετά από τόσο χρονικό διάστημα και από τα δυο αυτά γεγονότα, είναι απαράδεκτη η στάση της κυβέρνησης να μην αποζημιώνει τους πληγέντες. Είναι προκλητική η Περιφερειακή Αρχή (ΝΔ-ΚΙΝΑΛ) που ως κυβερνητικός στυλοβάτης στα Ιόνια Νησιά, βάζει πλάτη χωρίς να καταγγέλλει την κυβέρνηση και να διεκδικεί αγωνιστικά τα αυτονόητα για τον λαό μας.

Αντίθετα, αντί να απολογούνται κυβέρνηση και Περιφερειακή πλειοψηφία, παραπλανούν, καθησυχάζουν και συκοφαντούν τους εργαζόμενους της Π.Ι.Ν, για την μη πληρωμή των αποζημιώσεων. Τους καλούμε να σταματήσουν αυτήν την προβοκατόρικη τακτική και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Αυτή η αντιμετώπιση δεν είναι πρωτόγνωρη, αλλά διαχρονική από όλες τις κυβερνήσεις και τις Περιφερειακές Αρχές. Βασίζεται σε ένα νομοθετικό πλαίσιο που έχουν ψηφίσει και υλοποιούν που βάζει «κόφτες» και εμπόδια και στην άμεση αλλά και στην 100% κάλυψη των καταστροφών.

Ειδικά οι 28 Αλιείς από την Κεφαλονιά & την Ιθάκη εδώ και 1 ½ χρόνο από τις καταστροφές που έπαθαν από τον «ΙΑΝΟ» έχουν πάρει μόνο το 20%. Βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση και η επαγγελματική τους επιβίωση τίθεται σε κίνδυνο.

Το ίδιο και εκατοντάδες επαγγελματίες σε Κέρκυρα, Κεφαλονιά & Ιθάκη που είτε έχουν πάρει το 20% της αξίας των καταστροφών που υπέστησαν, είτε καθόλου. Ειδικά στην Κέρκυρα για τις καταστροφές από τον «ΜΠΑΛΛΟ» δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω Επερωτάται η κ. Περιφερειάρχης:

  • Πότε θα πάρουν το υπόλοιπο των αποζημιώσεων οι πληγέντες από τον «ΙΑΝΟ» Αλιείς αλλά και οι υπόλοιποι επαγγελματίες που έχουν πάρει μέχρι τώρα το 20%;
  • Πότε θα αποζημιωθούν οι εκατοντάδες επαγγελματίες που δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ για τις καταστροφές από τον «ΙΑΝΟ»;
  • Οι πληγέντες από τον «ΜΠΑΛΛΟ» ειδικά την Κέρκυρα πότε θα αποζημιωθούν;
  • Θα αποζημιωθούν στο 100% των καταστροφών τους;
  • Θα πάρουν το επίδομα πρώτων αναγκών και την εφάπαξ αποζημίωση των 8.000;
  • Μετά από τόσους μήνες γιατί δεν έχει εκδοθεί η προβλεπόμενη Κ.Υ.Α. για την οριοθέτηση των περιοχών πλημμύρας;
  • Γιατί δεν έχει εκδοθεί η απόφαση του Υπουργού Οικονομικών που να καθορίζονται οι προϋποθέσεις καταβολής των ενισχύσεων;
  • Προτίθεστε να φέρετε το θέμα στο Π.Σ. για συζήτηση και αγωνιστική διεκδίκηση των παραπάνω;

13.03.2022