Η ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Το πρόβλημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών της Π.Ι.Ν., όπως και της Π. Ε. Λευκάδας είναι εκτεταμένο και πολύ οξύ. Επηρεάζει άμεσα την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες δημιουργώντας μεγάλες καθυστερήσεις, μεγάλους χρόνους αναμονής και συνθήκες υπερεντατικοποίησης των εργαζομένων με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους. Πολλές φορές μάλιστα συκοφαντούνται και μεταφέρονται στις πλάτες τους οι ευθύνες της εκάστοτε Περιφερειακής Αρχής.

Οι αιτίες αυτής της απαράδεκτης κατάστασης είναι η πολιτική μείωσης του μισθολογικού κόστους, όπως και του συνολικού κόστους λειτουργίας τέτοιων υπηρεσιών ανοίγοντας τον δρόμο της εργασιακής ομηρίας για εργαζόμενους και συμβασιούχους, με το βλέμμα στραμμένο στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών.

Όλοι έχουν δώσει τα διαπιστευτήρια τους σε αυτή την στρατηγική πολιτική κατεύθυνση, η σημερινή Περιφερειακή Αρχή (ΝΔ-ΚΙΝΑΛ) αλλά και η προηγούμενη της ΑΝΑΣΑ (ΣΥΡΙΖΑ). Στην πράξη έβαλαν πλάτη στις κυβερνητικές αποφάσεις, για μείωση-κατάργηση των προσλήψεων με μόνιμη σχέση εργασίας, προσάρμοσαν τα οργανογράμματά τους στη μείωση του προσωπικού και όχι στις ανάγκες ποιοτικών υπηρεσιών για τους πολίτες. Συμφωνούν με την στρατηγική της Ε.Ε. που προωθεί ως μονόδρομο τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τις ΣΔΙΤ, τους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς και τις εκχωρήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους. Τα αιτήματα των προσλήψεων ήταν πάντα προσαρμοσμένα στις ελάχιστες επιτρεπόμενες προσλήψεις με βάση τη δημοσιονομική πειθαρχία και την εκάστοτε κυβερνητική νομοθεσία.

Η κατάσταση είναι απαράδεκτη σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα τελευταία στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την αρμόδια υπηρεσία για όλη την Π.Ι.Ν.

 1. Οι οργανικές θέσεις του πετσοκομμένου από την περίοδο των μνημονίων Ο.Ε.Υ. είναι 460.
 2. Υπηρετούν 296.
 3. Δεν μπορούν να υπολογιστούν στα κενά οι 41 θέσεις, που έχουν δηλωθεί ότι θα καλυφθούν από την κινητικότητα το 2022.
 4. Δεν υπολογίζονται οι 31 θέσεις που έχουν εγκριθεί για τις μόνιμες προσλήψεις για τα έτη 2020-2022, για τις οποίες δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη ο διαγωνισμός.
 5. Επίσης δεν θεωρούνται ως κενές, οι θέσεις που καταλαμβάνουν οι 12 αποσπασμένοι στην Περιφέρεια από άλλους Οργανισμούς.

Στις υπηρεσίες της Π.Ε. Λευκάδας η κατάσταση είναι, επίσης, τραγική. Το προσωπικό πολύ πίσω από τις ανάγκες, ακόμα και για την στοιχειώδη παροχή υπηρεσιών.

 • Στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου, είναι μόνο 1 υπάλληλος με τεράστιο εύρος αρμοδιοτήτων και 1-2 συμβασιούχοι για «μπαλώματα» και όχι για πραγματική στελέχωση, αφού δεν έχουν το δικαίωμα της υπογραφής εγγράφων. Είναι επιτακτικές οι ανάγκες ελέγχων, αυτοψιών κ.λπ. που εκτείνονται σε όλη την Π.Ε., σε Λευκάδα, Μεγανήσι, Κάλαμο, Καστό. Για να καλυφθούν ο άμεσες ανάγκες χρειάζονται τουλάχιστον 3 άτομα μόνιμου προσωπικού, για να μπορούν να γίνουν αυτοψίες και να μπορεί να λειτουργεί στοιχειωδώς η Υπηρεσία για τους πολίτες.
 • Στην Κτηνιατρική Υπηρεσία είναι 2 άτομα και τον Απρίλη θα φύγει 1 λόγω συνταξιοδότησης και θα μείνει μόνο 1 υπάλληλος, έχοντας την υποχρέωση να διεκπεραιώνει τα καθήκοντα γραφείου αλλά και να επισκέπτεται εγκαταστάσεις, να παρακολουθεί ζώα κλπ.
 • Στην Πλωτή Γέφυρα λόγω επικείμενης συνταξιοδότησης 2 ατόμων, έπρεπε να έχει προβλεφθεί από τώρα η κάλυψη των κενών, κάτι που δεν έχει γίνει, με κίνδυνο να μην επαρκούν οι εργαζόμενοι που θα απομείνουν.
 • Η 1 Κοινωνική Λειτουργός εκτελεί καθήκοντα και στην Κεφαλονιά.
 • Υπάρχει μόνο 1 οδηγός μηχανημάτων, που είναι και ο μοναδικός σε όλη την Π.Ι.Ν., με συνέπεια να υπάρχει υποστελέχωση σε όλα τα μηχανήματα της Π. Ε. Λευκάδας αλλά και της Π.Ι.Ν., με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται ιδιώτες εργολάβοι για όλες σχεδόν τις ανάγκες, αλλά και να μην συντηρούνται κανονικά τα μηχανήματα.
 • Στο Τμήμα Τουρισμού πρόκειται να φύγουν και οι 2 υπάλληλοι. Ποια η πρόβλεψη;
 • Στο Τμήμα Προμηθειών υπάρχει μόνο 1 άτομο.
 • Στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας είναι μόνο 1 άτομο με αποτέλεσμα, στην πράξη, να υπολειτουργεί με τις μεγάλες ανάγκες για την αντιμετώπιση των καταστροφών από φυσικά φαινόμενα κλπ.

Επισημαίνουμε ότι οι περισσότεροι υπάλληλοι, αν όχι όλοι, χρεώνονται με διπλά και τριπλά παράλληλα καθήκοντα. Τονίζουμε επίσης ότι η πρόβλεψη για τα επόμενα 4 χρόνια, 2023-2026, αφορά την κάλυψη 9 θέσεων εργασία στην Π.Ε. Λευκάδας!!!

Επερωτάται η κ. Περιφερειάρχης:

 1. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει, ώστε να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό ώστε να μπορεί στοιχειωδώς να λειτουργήσουν οι Υπηρεσίες παρέχοντας στους πολίτες στοιχειωδώς επαρκείς υπηρεσίες;
 2. Πως είναι δυνατόν να λειτουργήσει εύρυθμα η Π.Ε. Λευκάδας με αποδεκατισμένο προσωπικό και υποστελεχωμένες υπηρεσίες;