Σχόλιο για την απάντηση της Περιφερειακής Αρχής σχετικά με τη δημιουργία πλυντήριου – λιπαντήριου στην Απόλπαινα Λευκάδας 

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου (22&23/10), η Λαϊκή Συσπείρωση, έφερε ως επερώτηση το ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα τους κατοίκους της Απόλπαινας στη Λευκάδα, σχετικά με την επικείμενη δημιουργία πλυντηρίου – λιπαντηρίου βαρέως τύπου οχημάτων.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για βιομηχανική εγκατάσταση η οποία είναι επιβαρυντική τόσο για την γύρω περιοχή όσο και για όλον τον οικισμό της Απόλπαινας. Το σοβαρότερο ζήτημα όμως είναι οι κίνδυνοι που εγκυμονούνται για την ασφάλεια και την ποιότητα της ζωής των κατοίκων και των εργαζομένων και παραμένουν τα ερωτήματα αν υπάρχουν οι αναγκαίες μελέτες.

Σε αυτήν τη βάση, η Λαϊκή Συσπείρωση, ανέδειξε το συγκεκριμένο θέμα στη συνεδρίαση του Π.Σ αφού η περιφερειακή αρχή, με τις υπηρεσίες της ΠΕ Λευκάδας, είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για τις διαδικασίες της συγκοινωνιακής σύνδεσης αλλά και για την καθαυτή άδεια ίδρυσης της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Οι κάτοικοι έχουν προσκομίσει πλήθος εγγράφων, που καταδεικνύουν ότι στην περιοχή δεν μπορεί να ιδρυθεί τέτοιου είδους επιχείρηση. Όλα αυτά είναι σε γνώση της περιφερειακής αρχής, της περιφερειάρχη κ. Κράτσα και του Αντιπεριφερειάρχη κ. Κτενά.

Στην συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, ο ίδιος ο Αντιπεριφερειάρχης εκ μέρους της περιφερειακής αρχής απάντησε με ειρωνικό και επιθετικό ύφος, «άλλα αντί άλλων», όπως συνηθίζουν άλλωστε.

Πιο συγκεκριμένα με βάση την ερώτηση μας:

Στο 1ο σκέλος:

Τι ενέργειες θα κάνει ώστε να δοθούν από τις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας όλα τα έγγραφα που ζητούνται από την επιτροπή κατοίκων; Γιατί κωλυσιεργούν να ανταποκριθούν σχεδόν 6 μήνες μετά από αλλεπάλληλες οχλήσεις με γραπτά και προφορικά αιτήματα οι υπηρεσίες της ΠΕ Λευκάδας;

Ο κ. Κτενάς απαντώντας φρόντισε να «καλύψει» τις ενέργειες της υπηρεσίας που αρνείται την πρόσβαση σε συγκεκριμένα έγγραφα που ζητούν οι κάτοικοι για να μπορέσουν να προσβάλλουν τη διαδικασία. Χρησιμοποίησε, δε, τα ίδια ανυπόστατα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί και η υπηρεσία. Άρα, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης δεν πρόκειται να «ξεκολλήσει» τη διαδικασία απόδοσης των εγγράφων στους κατοίκους…

Στο 2ο σκέλος:

Τι ενέργειες θα κάνει ώστε να μη δοθεί άδεια (κάτι που είναι αρμοδιότητα της ΠΙΝ) για την ίδρυση και λειτουργία του πλυντηρίουλιπαντηρίου βαρέων οχημάτων, που θα υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής στην περιοχή.

Ο κ. Κτενάς απάντησε ότι «αφού δεν είναι καθορισμένες οι χρήσεις γης» (που σημειωτέων δεν είναι πουθενά καθορισμένες σε όλη τη Λευκάδα) λίγο- πολύ ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει όπου θέλει, έχοντας νομότυπη κάλυψη, και η ΠΕ Λευκάδας όπως και ο ίδιος θα βοηθάει αντίστοιχα, αδιαφορώντας ουσιαστικά για τις όποιες επιπτώσεις, στο περιβάλλον και στην ασφάλεια της ζωής των κατοίκων.

Για μια ακόμα φορά, η περιφερειακή αρχή παίρνει θέση ενάντια στους κατοίκους, στην ασφάλεια και ποιότητα ζωής τους, στο περιβάλλον, κι ας σπαταλούν χιλιάδες ευρώ για να διαφημίσουν την περιβαλλοντική τους δήθεν «ευαισθησία» στις διάφορες εκθέσεις και στα διάφορα «σαλόνια»…

Στην ζυγαριά τους, οι ανάγκες και τα αιτήματα του λαού δεν έχουν βάρος!