ΑΣ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΟΥΝ… ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!

Καμία εμπιστοσύνη στις μεγαλοστομίες και στις υποσχέσεις της Περιφερειακής Αρχής(Ν.Δ.-ΚΙΝΑΛ). Κανένας εφησυχασμός από την παρέλαση των κυβερνητικών κλιμακίων της Ν.Δ, την βιομηχανία δηλώσεων των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ,ΚΙΝΑΛ κ.α.), που ξαφνικά ανακάλυψαν την εγκατάλειψη της Κέρκυρας, και δήλωσαν αθώοι για τις καταστροφικές πλημμύρες.

Η πρόταση της Περιφερειακής Αρχής (ΝΔ-ΚΙΝΑΛ), όχι μόνο δεν διεκδικεί τις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις και αποζημιώσεις, αλλά απαλλάσσει την κυβέρνηση από τις ευθύνες της και υποτάσσεται στις κατευθύνσεις της. Συγκεκριμένα:

  1. Η εκτίμηση κόστους έργων 18.5 εκ που γίνεται με την υποβολή Τεχνικού Δελτίου Έργου (ΤΔΕ) προς το Υπουργείο Εσωτερικών είναι πολύ κάτω από τις ανάγκες. Γίνεται με μια στοιχειώδη και φαινομενική καταγραφή, τυχαίο καταμερισμό ανά νησί και εξαρτάται, όπως οι ίδιοι παραδέχτηκαν, από το που θα βάλει τον πήχη του κόστους η κυβέρνηση.

Η εμπειρία όμως από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στην Κεφαλονιά επιβεβαιώνει την πολιτική κόστους-οφέλους την οποία υπηρετούν. Ο προϋπολογισμός των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων στην Κεφαλονιά, από 115εκ. διαμορφώθηκε από την κυβέρνηση σε 20εκ.!!! και η Περιφερειακή Αρχή το αποδέχτηκε δίχως άχνα.

  1. Αποδέχεται την κυβερνητική γραμμή για μειωμένες αποζημιώσεις, Η άρνηση της κυβέρνησης μέχρι τώρα να ανακοινώσει άμεσα συγκεκριμένο ύψος έκτακτης χρηματοδότησης για τις πρώτες ανάγκες, κάτι που είχε γίνει στα άλλα νησιά, δείχνει τα όρια και τις προτεραιότητες που έχουν. Η μόνη δήλωση στο Περιφερειακό συμβούλιο, αφορούσε στην καταβολή του 20% της αποζημίωσης-και αυτό μετά την ολοκλήρωση της αυτοψίας, αποσιωπώντας τον κυκεώνα της γραφειοκρατίας και των καθυστερήσεων.

Η εμπειρία της Κεφαλονιάς λέει ότι από τις 1300 αιτήσεις των πληγέντων επαγγελματιών από τον ΙΑΝΟ τον Σεπτέμβρη του 2020, έχουν γίνει μέχρι σήμερα περίπου 300 αυτοψίες και έχουν πάρει το 20% από το 55%, που αποφάσισε η κυβέρνηση να αποζημιώσει, αντί του 100%. Οι υπόλοιποι ούτε ένα ευρώ.

  1. Το 1,5 εκ που προτείνουν για τα πρώτα έργα, αφαιρείται από τον κονδύλι έργων του Προϋπολογισμού της Π.Ι.Ν. για το οδικό δίκτυο της Κέρκυρας!!! Την ίδια ώρα δεν συνεκτιμώνται 6 παρόμοια έργα, 3 για ρέματα και 3 για το οδικό δίκτυο, ενώ βρίσκονται ήδη προ υπογραφής των συμβάσεων, καλύπτουν όλη την γκάμα των βλαβών και αποκαταστάσεων και είναι άμεσα υλοποιήσιμα.
  2. Με την επίκληση της “ταχύτητας” αναθέτουν ένα μεγάλο έργο με αόριστο αντικείμενο, που ο εργολάβος μπορεί να το «τρέξει» με το τρόπο που το θέλει κατά το χρόνο εκτέλεσης ή και αν ζοριστεί να μην το εκτελέσει και καθόλου. Η διαδικασία αυτή μοιάζει με βαρέλι δίχως πάτο, για το χρόνο και την ποιότητα των έργων. Σε μια διαπραγμάτευση χωρίς δημοσίευση δίνονται τα έργα με αστείες εκπτώσεις της τάξης του 2%, 3% και 4%, αυξάνοντας την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των κατασκευαστικών εταιρειών ενώ με την ίδια διαδικασία αλλά με δημοσίευση στα site της Περιφέρειας και του ΤΕΕ, υπάρχουν εκπτώσεις σχετικά ικανοποιητικές (30% έως 50%), ώστε να περισσεύουν χρήματα για άλλες ανάγκες, και άμεση εκτέλεση των έργων.

Η κοκορομαχία ανάμεσα στη σημερινή Περιφερειακή Αρχή (ΝΔ-ΚΙΝΑΛ), με το γνωστό μπαλάκι “φταίνε οι προηγούμενοι εμείς είμαστε καινούργιοι” και της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής της ΑΝΑΣΑ (ΣΥΡΙΖΑ) για τα “φουλάρια και την απουσία στη Γενεύη της κας Κράτσα” δεν μπορεί να κρύψει την διαχρονική εγκατάλειψη των υποδομών στην Κέρκυρα στην Ιθάκη και το Ληξούρι Κεφαλονιάς, την αποσπασματικότητα και ανεπάρκεια των έργων, την απουσία πρόληψης, στελέχωσης των υπηρεσιών και χρηματοδότησης για τα οποία είναι συνυπεύθυνοι.

Δεν μπορεί να κρύψει ότι πρόκειται για “πράξη” του ίδιου εγκληματικού έργου που στο όνομα της πολιτικής “κόστους-οφέλους” που εφαρμόζουν η ΕΕ και όλες οι κυβερνήσεις, ο λαός μένει ανοχύρωτος απέναντι στα φυσικά φαινόμενα.

Δεν μπορεί να κρύψει ότι οι Περιφερειακές Διοικήσεις συμμετέχουν στην υλοποίηση της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής, αποδεχόμενοι την μείωση της χρηματοδότησης, την κατάργηση των προσλήψεων, τις ιεραρχήσεις των επιχειρηματικών συμφερόντων και των χρηματοδοτικών εργαλείων, που θεωρούν μη επιλέξιμα τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας,

Η απάντηση σε όλα αυτά είναι ο συντονισμένος αγώνας όλων των πληγέντων, στην Κέρκυρα, στην Ιθάκη, στο Ληξούρι και σε όλα τα νησιά μας, με το πλαίσιο αιτημάτων που απαντάει στις δικές μας ανάγκες, που βάζει σε προτεραιότητα τη δική μας ζωή.

Διεκδικούμε:

  • ολοκληρωμένο σχεδιασμό αντιπλημμυρικής προστασίας, έργα άμεσης αποκατάστασης των ζημιών σε υποδομές, οδικούς άξονες αγροτικούς δρόμους και την επαρκή τους χρηματοδότηση,
  • αποζημίωση 100% σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, μέτρα ανακούφισης των πληγέντων ( απαλλαγή από δημοτικά τέλη, διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία για όλους κ.α.)
  • oλοκλήρωση των έργων που βρίσκονται προ της υπογραφής σύμβασης.
  • στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και μέσων των υπηρεσιών της Περιφέρειας, Πυροσβεστικής, Δασαρχεία, Πολεοδομίες κ.λπ.
  • ουσιαστική ενημέρωση και εκπαίδευση του πληθυσμού.

ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ