Ιστορία,  επιχειρηματικότητα και άλλα τινά……..

Είναι πλέον τοις πάσι γνωστό, πως στο βωμό της  επιχειρηματικής δραστηριότητας θυσιάζονται τα συμφέροντα του λαού, το περιβάλλον, η οικονομκή  αυτοτέλεια και η εθνική ανεξαρτησία, όπως επίσης θυσιάζονται ή εμπορευματοποιούνται ο πολιτισμός και η ιστορία ενός τόπου προκειμένου να αποφέρουν κέρδος!

Η Ελληνική ιστορία πολλές φορές αποτέλεσε αντικείμενο ενδιαφέροντος για ξένους κινηματογραφικούς παραγωγούς, μέχρι που αυτό αποτυπώθηκε ακόμα και σε κωμικές ελληνικές ταινίες. Δε θα ξεχάσουμε την χαρακτηριστικότερη εξ αυτών  «Ο Στρατής παραστράτησε»  όπου ο Τζιμ Άντριους (Ν.Ρίζος) ζητά την παραποίηση  της επιστημονικής διατριβής του καθηγητή Στρατή Δαμαλάκη (Ν. Ηλιόπουλος) προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες σεναρίου για μια ταινία-παρωδία ή τα σχέδιά του για τη δημιουργία φωτορομάντζου,  με τίτλο «Το Χρυσόμαλλο δέρας και ο άπιστος Jeison!

Να είναι καλά η κ. Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων που αποτέλεσε αφορμή να μας θυμίσει την ταινία!

 Η κ. Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου σε πρόσφατη επίσκεψή της στο Παρίσι, στα πλαίσια εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, βρήκε την ευκαιρία να θυμηθεί τις αξίες και τα ιδεώδη του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης που αναμφισβητήτως ενέπνευσαν τους υπόδουλους Έλληνες, ξεχνώντας ωστόσο και αποσιωπώντας παράλληλα ότι η Γαλλία ως μέλος της Ιερής Συμμαχίας από το 1818 καταδίκασε ή κατέπνιξε την όποια εξέγερση της εποχής ( π.χ. την εξέγερση στο Κάρντιξ της Ισπανίας το 1823), ενώ στα μετεπαναστατικά χρόνια η στάση της κρίθηκε σύμφωνα με τα  γεωπολιτικά της συμφέροντα και σύμφωνα πάντα με τις βλέψεις και επιδιώξεις των άλλων Μ. Δυνάμεων.

Η κ. Περιφερειάρχης  με όχημα την ιστορία και τις ιστορικές σχέσεις των δύο κρατών, ακολουθώντας   το παράδειγμα των προκατόχων της αστών κατά την Ελληνική Επανάσταση, θέλησε να συσφίξει τις σχέσεις της με τις αντίστοιχες Γαλλικές δυνάμεις, προσβλέποντας  στην ενίσχυση εκατέρωθεν συμφερόντων. Έτσι συνέδεσε την ιστορία με την ανάπτυξη του τουρισμού και τη σύναψη συμφωνιών με αεροπορικές εταιρείες, για να καταλήξει στην ανάγκη δημιουργίας ενός Μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Δήμου του Παρισιού. Ένα μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα των οπτικοακουστικών μέσων στα πλαίσια λειτουργίας του Film Office της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Για μια ακόμη φορά λαμπρές σελίδες της ιστορίας μας αποτέλεσαν τις ράγες πάνω στις οποίες θα τρέξει η  ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, συνθλίβοντας ιδεώδη και αξίες με απώτερο στόχο το κέρδος!

Γιατί πως αλλιώς μπορούμε να εκλάβουμε τις μεγαλοστομίες και τις βαρύγδουπες δηλώσεις όταν εκστομίζονται από τα χείλη όσων πρωτοστατούν στην πώληση ή στην παραχώρηση εδαφών και υγιών επιχειρήσεων στους ξένους και ντόπιους επιχειρηματίες; Στην πώληση όσων ο Ελληνικός λαός έχει ματώσει για να δημιουργήσει και να προασπίσει;

Το «βγάζω στο σφυρί» την περιουσία του Ελληνικού λαού δε συνάδει ούτε με την Ελευθερία, ούτε με την Ισότητα, ούτε με την Εθνική Ανεξαρτησία κ. Κράτσα.

Όσο για την ανάπτυξη των οπτικοακουστικών μέσων και την ανάπτυξη των κινηματογραφικών παραγωγών, γιατί δε μεσολαβείτε για την ενίσχυση του Εθνικού Κέντρου κινηματογράφου που πνέει τα λοίσθια; Ή μήπως ενισχύει περισσότερο την εθνική σας αξιοπρέπεια και περηφάνια η παραγωγή ταινιών με γαλλικά κεφάλαια και Έλληνες ηθοποιούς σε ρόλο κομπάρσων; Ή μήπως θα σας άρεσε περισσότερο μια γαλλική παραγωγή με γυρίσματα σε αμμόλοφους των νησιών μας, που προσομοιάζουν περιοχές  αντίστοιχες αυτών της Αλγερίας ή του Μαρόκου για να αποδοθεί με πειστικό τρόπο η κατάκτηση των χωρών αυτών από τους Γάλλους;

Παρεμπιπτόντως

Δεν πέρασε πολύς καιρός από την επίσκεψη της κ. Περιφερειάρχη στην Περιφέρεια Fes Meknes του Μαρόκου. Στον απόηχο των συζητήσεων με  τον εκεί ομόλογό της (για θέματα που αφορούν  τις αναπτυξιακές προοπτικές και επενδύσεις στα πλαίσια της πράσινης οικονομίας, αλλά και τις δυνατότητες της δημιουργικής πολιτισμικής βιομηχανίας) αναφέρθηκε σε ένα μνημόνιο συνεργασίας για την τουριστική ανάπτυξη των δύο Περιφερειών, των Ιονίων Νήσων και της  Fes Meknes.  Η κ. Κράτσα όντας ευτυχής, καθώς η σχέση της με βασιλικές οικογένειες διευρύνεται και δεν κρύβεται η ευαισθησία της προς τους γαλαζοαίματους, αναφέρθηκε επίσης στις συχνές επισκέψεις της βασιλικής οικογένειας του Μαρόκου στο Ιόνιο και προσκάλεσε τους  Μαροκινούς να πράξουν το ίδιο, να επισκεφτούν τα Ιόνια Νησιά.

Καλοδεχούμενοι στα νησιά μας κ. Κράτσα οι Μαροκινοί και οι πολίτες όλου του κόσμου! Όλοι οι πολίτες!

Αναρωτιόμαστε όμως ωστόσο, εσείς, σε ποιους Μαροκινούς απευθυνθήκατε και ποιους θέλετε ως επισκέπτες στα νησιά μας;

Οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα  των Μαροκινών, σύμφωνα με στοιχεία του 2017, ανέρχονταν σε 7.340 €, όταν το αντίστοιχο στην Ελλάδα ήταν 15.900€ ! Δε νομίζετε ότι είναι ακατόρθωτο  οι Μαροκινοί μ’ αυτό το εισόδημα  να πάνε διακοπές στο εξωτερικό; δε νομίζετε ότι  ούτε καν τις στοιχειώδεις ανάγκες μπορούν να καλύψουν; Μήπως έχετε ακούσει κάτι για τους οικονομικούς μετανάστες με χώρα προέλευσης Μαρόκο; Ή μήπως αυτούς δεν τους λαμβάνετε υπόψη γιατί τους θεωρείτε πολίτες β΄διαλογής;

Είναι ασφαλώς βέβαιο ότι δεν απευθυνθήκατε στον μέσο Μαροκινό, αλλά σε μια μικρή μερίδα του πληθυσμού που ανήκει στην αστική τάξη. Για τους υπόλοιπους, σύμφωνα με την κοσμοθεωρία σας, ας περιοριστούν αγόγγυστα στα λίγα, σε όσα ευαρεστηθεί η αστική τάξη να τους παραχωρήσει.  Σας είναι αδιάφορο για τους υπόλοιπους!  

Και η Ισότητα κ. Κράτσα;

Που πήγε η Ισότητα που θυμηθήκατε κατά την επίσκεψή σας στο Παρίσι;

Αν εσείς κ. Κράτσα από την ιστορία μάθατε και συγκρατήσατε  ότι οι αξίες του Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης θα προωθηθούν με την παρέμβαση κάποιου «απελευθερωτή», όπως του Μ. Ναπολέοντα, που τόσο θαυμάζετε, εμείς μάθαμε και συγκρατήσαμε κάτι άλλο

«Οταν η διοίκησις βιάζη, αθετή,

καταφρονή τα δίκαια του λαού και

δεν εισακούη τα παράπονα του, το

να κάμη τότε ο λαός, ή κάθε μέρος

του λαού, επανάστασιν, ν’ αρπάξη

τα άρματα και να τιμωρήση τους

τυράννους του, είναι το πλέον

 ιερόν απ’ όλα τα δίκαια του και το

πλέον απαραίτητον απ’ όλα τα χρέη του».

Ρήγας (Φεραίος) Βελεστινλής,

«Νέα Πολιτική Διοίκησις»

Και κάτι τελευταίο κ. Κράτσα

Αν στις αρχές του 19ου αιώνα, η ανερχόμενη αστική τάξη της Ελλάδας ηγήθηκε της Επανάστασης του 1821 προσδίδοντάς της εθνικοαπελευθερωτικό χαρακτήρα, γιατί μόνο έτσι  θα κατάφερνε να προασπίσει τα συμφέροντά της, αλλά και γιατί μόνο κατ΄αυτόν το τρόπο θα συσπείρωνε ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας που δεν είχαν αποκτήσει ακόμα συνείδηση της θέσης τους, αλλά διακαώς λαχταρούσαν την αποτίναξη του καθεστώτος του ραγιά, στον 21ο αιώνα οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Η φτωχή αγροτιά και η εργατική τάξη έχουν και συνείδηση και προσανατολισμό. Σε μια τυχόν νέα επανάσταση η Ελευθερία θα έχει τα χαρακτηριστικά της κοινωνικής απελευθέρωσης. Αυτό να το θυμάστε, γιατί η διαφορά μας έγκειται στο εξής: Εμείς ενδιαφερόμαστε για το καλό όλων, ενώ εσείς για τους λίγους και εκλεκτούς.

T.K.