Η ενημέρωση του Π.Σ, για την κατάσταση στην διαχείριση των ΑΣΑ στα νησιά αποτελεί υποχρέωση της Περιφερειακής Αρχής

Η κατάσταση στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στα νησιά μας, παραμένει σκοτεινή και βρώμικη. Επανερχόμαστε για άλλη μια φορά, για να ζητήσουμε ολοκληρωμένη ενημέρωση για ένα θέμα που ενδιαφέρει άμεσα τους πολίτες των νησιών μας, έχει άμεση σχέση με την ποιότητα της ζωής τους, με την Υγεία τους, το περιβάλλον αλλά και το εισόδημά τους. Θεωρούμε το θέμα αναγκαίο και επείγον, ιδιαίτερα μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στο ΧΥΤΑ Παλοστής στην Κεφαλονιά, για δεύτερη φορά μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και η οποία θα σιγοκαίει για αρκετό καιρό ακόμα με ο,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των κατοίκων.

Επισημαίνουμε, ότι είναι υποχρέωση και ευθύνη της περιφερειακής αρχής να φέρει το θέμα προς συζήτηση αφού έχει την ευθύνη του Νέου Διαβαθμιδικού ΦΟΔΣΑ, την δημιουργία του οποίου βάφτισε “πρόκληση”. Οφείλει επίσης να επιδείξει τον ελάχιστο σεβασμό προς τον λαό και στο δικαίωμά του, στην έγκυρη ενημέρωση για τα στοιχεία που αφορούν στο περιβάλλον και στην υγεία του.

Φωτογραφίες βγάλατε, την ιδιωτικοποίηση προχωράτε, πρόστιμα κόψατε και από δηλώσεις χορτάσαμε μόνο για την νέα πυρκαγιά που ξέσπασε στον ΧΥΤΑ στην Παλοστή Κεφαλονιάς κόπηκε η λαλιά σας.

22 Σεπτέμβρη 2021. Έχετε να μας πείτε κάτι για:

 • Τις συνεχιζόμενες χωματερές στα νησιά μας που μολύνουν το έδαφος, την θάλασσα, τον αέρα και τον υδροφόρο ορίζοντα;
 • Τα βουνά, επιστημονικά τα “κύτταρα”, από σύμμεικτα απορρίμματα χωρίς στοιχειώδη επεξεργασία και διαλογή που αγγίζουν τον ουρανό;
 • Τα στραγγίδια, τα σκισμένα δέματα, την πραγματική αποκατάσταση των κυττάρων;
 • Τα μέτρα πυρασφάλειας, φύλαξης, πρόληψης και δυνατότητα άμεσης κατάσβεσης στους ΧΥΤΑ;
 • Τη νέα πυρκαγιά στον ΧΥΤΑ της Παλοστής και τις ευθύνες του νέου ιδιοκτήτη επιχειρηματία ή μήπως η περιοδική εγκληματική καύση αποτελεί τη νέα μέθοδο διαχείρισης

Έχετε να μας πείτε κάτι για:

 • Τα μέτρα προστασίας της υγείας των κατοίκων, των ζώων και του υδροφόρου ορίζοντα, την χωροταξική και περιβαλλοντική αναβάθμιση των περιοχών, τις αντισταθμιστικές παροχές υπέρ των κατοίκων των γύρω περιοχών που επιβαρύνονται;
 • Τις αυξήσεις στα τέλη για τους ΧΥΤΑ, τα νέα πράσινα χαράτσια και τα πρόστιμα που θα επιβαρύνουν τις τσέπες του λαού;
 • Για τους εργαζόμενους και τις συνθήκες εργασίας, υγιεινής και ασφάλειας στον τομέα της καθαριότητας και της διαχείρισης;

Έχετε να μας πείτε κάτι για την ανακύκλωση, την οποία με βαρύγδουπες δηλώσεις, προεκλογικά, κλείνατε σε όλες τις πτώσεις και στην οποία κατά καιρούς αναφέρεστε;

Επιστημονικά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, στην αρθρογραφία του τοπικού τύπου, αναφέρουν, συγκεκριμένα για την Κέρκυρα, ότι:

 • η ανακύκλωση κυμάνθηκε από 4.4% έως 6.6%
 • το υπόλειμμα ΚΔΑΥ από 43% έως 59,2%.
 • το 2014 το ποσοστό καθαρής ανακύκλωσης ήταν 6.6%
 • το 2019 ήταν 4.9%, το 2021 το α τετράμηνο 4,5%

Όταν την ίδια στιγμή, Δημοτικές Αρχές πρώην και νυν μιλούν για ποσοστά ανακύκλωσης της τάξης του 17%, 14%, 10% εμπαίζοντας το λαό και κρύβοντας την πραγματικότητα και τις ευθύνες τους.

Έχετε φροντίσει, ως νέος ΦΟΔΣΑ, να αποτυπώνονται και να αναρτώνται για την έγκυρη ενημέρωση των πολιτών, τη διαφάνεια και την αξιοπιστία, οι μηνιαίες παραγόμενες ποσότητες, (ανά μήνα και ανά δήμο) όλης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, για το έτος 2021 καθώς και για σκοπούς σύγκρισης για το έτος 2020:

α) των παραγόμενων ποσοτήτων σύμμεικτων απορριμμάτων (πράσινος και γκρι κάδος)

β) των συλλεγόμενων ποσοτήτων ανακυκλώσιμων υλικών (μπλε κάδος)

γ) τις επιστρεφόμενες ποσότητες υπολειμμάτων από τη διαλογή ανακυκλώσιμων σε ΚΔΑΥ προς ΧΥΤΑ

δ) τις μεταφερόμενες ποσότητες απορριμμάτων σε Κοζάνη, Πάλαιρο και σε όποιες άλλες περιπτώσεις υπάρχουν τέτοιες.

(Σημ: Διαδικασία που εφαρμόζεται σε άλλες Περιφέρειες της χώρας φυσικά και στην Ευρώπη στην οποία πλειστάκις αναφέρεστε ως παράδειγμα!!!)

Κατά την εκτίμησή μας, όλες μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις και οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές φέρουν διαχρονικά και εξ ολοκλήρου την ευθύνη για τις καθυστερήσεις και τα «αδιέξοδα» στην διαχείριση των ΑΣΑ. Κύρια αιτία, η εκχώρηση αυτού του τομέα ως πεδίο κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, οι ιεραρχήσεις των επιχειρηματικών ομίλων στον χαρακτήρα της διαχείρισης, οι ανταγωνισμοί και οι αντιθέσεις μεταξύ τους.

Τα διάφορα κατά καιρούς «αδιέξοδα», σκουπίδια στους δρόμους, πανάκριβες μεταφορές, πυρκαγιές ακόμα και ο τουρισμός, αξιοποιούνται κάθε φορά είτε από κυβερνήσεις, είτε από την Τοπική Διοίκηση ως εργαλείο εξαπάτησης και εκβιασμού προς το λαό για να αποδεχτεί μια ακριβοπληρωμένη λύση ανάγκης στο πλαίσιο της στρατηγικής ιδιωτικοποίησης του κερδοφόρου αυτού κλάδου, προωθώντας μεγάλες πανάκριβες και με πολύ μικρό ποσοστό ανακύκλωσης μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων (ΜΕΑ).

Το βάρος πρέπει να δοθεί αποκλειστικά σε άλλη κατεύθυνση, αυτή της μείωσης της ποσότητας παραγωγής τους, της γενναίας προώθησης της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή της παραγωγής εδαφοβελτιωτικού κομπόστ, της ασφαλούς τελικής διάθεσης (υγειονομική ταφή) του υπολειπόμενου ρεύματος των σύμμεικτων που δεν υπόκειται σε επεξεργασία κ. ά.. Σε αυτήν την κατεύθυνση μπορεί να υπάρξει άμεσος σχεδιασμός και η χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους με το αναγκαίο προσωπικό και εξοπλισμό, χωρίς ιδιώτες και επιβάρυνση των λαϊκών νοικοκυριών, χωρίς ΣΔΙΤ…

Έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένα τις θέσεις μας μέχρι σήμερα, έχουμε φέρει πολλές φορές, είτε ως θέμα προς συζήτηση στο Π Συμβούλιο είτε με την μορφή των επερωτήσεων, το πρόβλημα της Διαχείρισης των ΑΣΑ θεωρώντας ότι πρόκειται για κρίσιμο ζήτημα, το οποίο αφορά στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και των δικαιωμάτων τους .Έτσι θα συνεχίσουμε, με την ευθύνη που μας αναλογεί ως Λαϊκή Συσπείρωση αλλά κυρίως μαζί με το λαό και τους αγώνες του.

Προτείνουμε:

 1. Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα τη Διαχείριση των ΑΣΑ παρουσία Δημοτικών Συμβουλίων, φορέων εργαζομένων και κατοίκων
 2. Για τα παραπάνω στατιστικά στοιχεία, από τώρα και στο εξής να δημοσιεύονται σε μηνιαία βάση στις επίσημες ιστοσελίδες των δήμων, καθώς και σε αυτήν της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, αλλά και του αρμόδιου διαβαθμιδικού ΦΟΔΣΑ ώστε να είναι ελεύθερα προσβάσιμα και διαθέσιμα σε όλους τους συμπολίτες μας, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο.