Σχετικά με τα μέτρα και τους ελέγχους για την πανδημία που απαιτούνται από την Π.Ι.Ν. με βάση τις αρμοδιότητές της

Τα κυβερνητικά επιτελεία και το προσωπικό τους στα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια έχουν ήδη ξεκινήσει την προπαγάνδα του αναμενόμενου 4ου κύματος της πανδημίας και την προετοιμασία για τα νέα μέτρα που μας ετοιμάζουν, δείχνοντας για άλλη μια φορά ως ένοχο «την ατομική ευθύνη» δηλαδή το λαό.

Στην ίδια ρότα και η Περιφερειακή Αρχή (ΝΔ-ΚΙΝΑΛ) το προηγούμενο διάστημα πραγματοποίησε δυο συσκέψεις στις 15.07 & 06.08.2021 για την πανδημία, αναμάσησε την γνωστή «ατομική ευθύνη», προσανατολισμένη αυτήν τη φορά γύρω από την καθυστέρηση στους εμβολιασμούς προκειμένου να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες τους.

Σιωπή ιχθύος, για την εξασφάλιση της επάρκειας όλων των ασφαλών εμβολίων που είναι διαθέσιμα!

Σιωπή ιχθύος, για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, πραγματικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων και του λαού στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς (Αεροδρόμια, λιμάνια κ.α.), στις δομές Πρόνοιας (Γηροκομεία, Ορφανοτροφεία, ΚΑΠΗ,ΚΗΦΗ κ.α), στα σχολεία, την ενίσχυση του προσωπικού της Π.Ι.Ν. για να πραγματοποιεί τους αναγκαίους ελέγχους.

Οι επικοινωνιακές μεγαλοστομίες, οι διάφορες φιέστες και φωτογραφήσεις σε «εμβολιαστικά κέντρα» δεν μπορούν να κρύψουν ότι στα νησιά μας, η κατάσταση στα νοσοκομεία και στην Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας παραμένει σε απαράδεκτα επίπεδα χωρίς το αναγκαίο προσωπικό, εξοπλισμό και κτιριακές υποδομές. Ότι η σχολική χρονιά θα αρχίσει χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο μπροστά στο 4ο κύμα Covid19. Κανένα ενδιαφέρον για τις συνθήκες εργασίας στον τουρισμό και την εστίαση.

Όλα «καλά καμωμένα» για την περιφερειακή Αρχή την ίδια ώρα που σύμφωνα με καταγγελίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας το ξενοδοχείο καραντίνας με το οποίο έχει σύμβαση η Π,Ε Λευκάδας λειτουργεί με «έναν άνθρωπο για όλα» ! Άμεσα πρέπει να πάρει θέση, για τις συνθήκες εργασίας, και το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας Άμεσα, επίσης, να ελέγξει την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει το ξενοδοχείο σε όσους βρίσκονται θετικοί και για λόγους «καραντίνας» διαμένουν στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο. Αντίστοιχα και στα άλλα ξενοδοχεία καραντίνας.

Όλα «καλά καμωμένα» για την Περιφερειακή Αρχή όταν η κυβέρνηση μετατρέπει το εμβόλιο από ένα σημαντικό όπλο κατά της πανδημίας σε εργαλείο επίσπευσης αντεργατικών ανατροπών. Το αντεργατικό μέτρο της αναστολής σπεύδουν να εφαρμόσουν δημοτικές αρχές (Γηροκομεία, Ορφανοτροφεία, ΚΗΦΗ κλπ) και διοικητές Νοσοκομείων χωρίς καμία αντίρρηση, χωρίς καμία απαίτηση προς την κυβέρνηση για τα τεράστια κενά σε προσωπικό που θα δημιουργηθούν. Οι πραγματικές αιτίες που υπονομεύουν τον αναγκαίο και γρήγορο εμβολιασμό του λαού, βρίσκονται στις κυβερνητικές ελλείψεις, στις αντιφατικές ανακοινώσεις σχετικά με τον εμβολιασμό, στις καθυστερήσεις και τους ανταγωνισμούς των μονοπωλίων και κρατών, στην εμπορευματοποίηση του φαρμάκου και της Υγείας, στο γεγονός ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας ανάγεται σε ατομική και όχι κοινωνική-κρατική ευθύνη

Λέμε ΝΑΙ στις μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, στην κρατική χρηματοδότηση και ενίσχυση του Δημόσιου συστήματος Υγείας χωρίς επιχειρηματική δράση.

Λέμε ΟΧΙ στις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το «νέο ΕΣΥ» που -εν μέσω πανδημίας- μιλάει για κλείσιμο κοντινών νοσοκομείων.

Λέμε ΝΑΙ στον μαζικό καθολικό εμβολιασμό, με στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων, με συνεχή ενημέρωση των εργαζόμενων για να καταπολεμηθούν διάφορες αντιεπιστημονικές, σκοταδιστικές θεωρίες, με πλήρη προληπτικό έλεγχο και παρακολούθηση των εμβολιασμένων, με αξιοποίηση όλων των ασφαλών εμβολίων και φαρμάκων.

Λέμε ΟΧΙ στον «κοινωνικό αυτοματισμό» και τη στοχοποίηση εργαζομένων, στα σχέδια Κυβέρνησης και Δημάρχων για απολύσεις και παραπέρα ιδιωτικοποιήσεις.

Θεωρούμε αναγκαίο, να φέρεται άμεσα προς συζήτηση στο Π.Σ. το ζήτημα αυτό, καλώντας τα αντίστοιχα σωματεία εργαζομένων και τις ενώσεις και συλλόγους γονέων.

Με βάση τα παραπάνω Επερωτάται η κ. Περιφερειάρχης:

 • Ποιος είναι ο αριθμός και ποιες οι ειδικότητες των μόνιμων και αορίστου χρόνου εργαζομένων αλλά και των υπόλοιπων με διαφορετικές σχέσεις εργασίας στις Διευθύνσεις Υγείας & Πρόνοιας ανά Π.Ε.;
 • Πόσους ελέγχους έχουν πραγματοποιήσει οι Διευθύνσεις Υγείας & Πρόνοιας ανά Π.Ε. το διάστημα από 01.01.-31.07.2021στους παρακάτω τομείς και ποιες οι διαπιστώσεις τους για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας:
 • Δομές εκπαίδευσης δημόσιες & ιδιωτικές (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, Ι.Ε.Κ., Τριτοβάθμια Εκπαίδευση κ.α.);
 • Αθλητικές δομές δημόσιες & ιδιωτικές(κλειστά γυμναστήρια, αίθουσες κ.α.);
 • Δομές Πρόνοιας δημόσιες & ιδιωτικές (Γηροκομεία, Οίκοι Ευγηρίας, ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ κ.α.);
 • Δομές Υγείας δημόσιες & ιδιωτικές (Αγροτικά Ιατρεία, Πολυατρεία, Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία κ.α);
 • Σε χερσαία μέσα μαζικής μεταφοράς; Σε χώρους άφιξης θαλάσσιων και εναέριων μεταφορών;
 • Σε μεγάλους και μεσαίους μεγέθους εργασιακούς χώρους;
 • Σε Δημόσιες Υπηρεσίες;
 • Σε χώρους μαζικής συνάθροισης;
 • Πως θα λειτουργήσουν οι δομές Πρόνοιας μετά την εφαρμογή του μέτρου της αναστολής εργασίας των ανεμβολίαστων εργαζομένων;
 • Τι προγραμματισμός και σχέδιο υπάρχει για τον Σεπτέμβριο του 2021 για ελέγχους στους παραπάνω χώρους; Θα ζητήσετε να έρθουν επιπλέον κλιμάκια του ΕΟΔΥ στα νησιά μας. Τι μέσα μετακίνησης έχει καθημερινά η κάθε Διεύθυνση Υγείας ανά Π.Ε.;
 • Έχετε προγραμματίσει πληρωμή αυξημένων υπερωριών για το παραπάνω προσωπικό των Διευθύνσεων Υγείας;
 • Υπάρχουν και παρέχονται με επάρκεια και συνεχώς όλα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας σε όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας αλλά και στο κοινό;
 • Τηρούνται όλα τα πρωτόκολλα και οι κανόνες υγιεινής στις υπηρεσίες της Π.Ι.Ν.; Υπάρχουν Ιατροί Εργασίας ανά Π.Ε.;
 • Γίνονται οι προβλεπόμενες απολυμάνσεις για τον Covid αλλά και για τους υπόλοιπους κινδύνους;
 • Έχετε προγραμματίσει να φέρεται τροποποίηση του Προϋπολογισμού του 2021 ώστε να ενισχύσετε τις σχολικές μεταφορές με επιπλέον μέσα ώστε να μην ξεπερνάει κανένα σχολικό μέσο μεταφοράς σε πληρότητα το 50%;
 • Θα ζητήσετε την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την καθαριότητα των κτηρίων της Π.Ι.Ν. και όχι από εργολάβους;