«ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΩΤΗ ΕΞΕΔΡΑ & ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΕΤΗ (ΦΙΣΚΑΡΔΟ) ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ»

Ως Λαϊκή Συσπείρωση, φέρνουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ένα σοβαρό θέμα που απασχολεί τον λαό της Κεφαλονιάς -και όχι μόνο- και ειδικά της Δ.Ε. Ερίσου του Δήμου Σάμης και αφορά στην διάνοιξη δρόμου 300μ., περίπου, μέσα στο δάσος(κυπαρίσσια, σκίνα, πουρνάρια), στην περιοχή «ΣΤΡΑΤΙΔΙ» και την κατασκευή μεταλλικής εξέδρας μέσα στην θάλασσα διαστάσεων 170 τ.μ. περίπου, στον όρμο Δολίχας της Ευρετής, τον Φλεβάρη του 2003, δηλαδή εδώ και 18 χρόνια. Είναι φανερό ότι η διάνοιξη έγινε για να υπάρχει πρόσβαση στην εξέδρα!

Η περιοχή της Δολίχας έχει χαρακτηριστεί με το Φ.Ε.Κ. 305 Β/26.08.1982 και την υπ΄ αρ. 274/20918/23.08.1982 απόφαση Υπουργού που δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ. 36 Δ/29.01.2003, ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που δεν επιδέχεται καμιά παρέμβαση, πολύ δε περισσότερο τέτοιου είδους κατασκευές και παρεμβάσεις. Επίσης η κατασκευή εκτός των άλλων αποτελεί κίνδυνο για την ναυσιπλοΐα.

Επίσης ο οικισμός της Ευρετής έχει κηρυχτεί ως παραδοσιακός με το Π.Δ. 03.01.2003 και Φ.Ε.Κ. 36 Δ/29.01.2003.

Με βάση το υπ. αρ. πρωτοκόλλου.: 31914/17.07.2003 έγγραφο του Υφυπουργού Εσωτερικών αναφέρεται ότι «…κατόπιν αυτοψίας που διενήργησε η Κτηματική Υπηρεσία διαπιστώθηκε πως στο θαλάσσιο χώρο του όρμου Δολίχας έχει κατασκευαστεί παράνομα σκελετός μεταλλικής προβλήτας διαστάσεων μήκους 75μ., πλάτους 12,20 μ. και ύψους 2μ. περίπου…». Και συμπληρώνει ότι «…για τις παράνομες επεμβάσεις τόσο στο θαλάσσιο χώρο όσο και στην γειτνιάζουσα δασική έκταση, έχουν κινηθεί αρμοδίως όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την αποκατάσταση της νομιμότητας στην περιοχή και έχουν επιβληθεί οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις(έκδοση πρωτοκόλλου κατεδάφισης, άρσης και απομάκρυνσης των παράνομων έργων, έκδοση πρωτοκόλλου αποβολής και καθορισμού αποζημίωσης αυθαίρετης χρήσης κατά ιδιώτη), η υλοποίηση των οποίων αναμένεται άμεσα, ενώ η σχετική δικογραφία που έχει σχηματιστεί απεστάλη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κεφαλληνίας».

Οι κάτοικοι της περιοχής με ψήφισμα – καταγγελία, που υπογράφουν από τις 02.03.2003 αναφέρουν όλα τα παραπάνω και ζητάνε να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε να αποκατασταθεί η περιοχή. Αυτό μάλιστα το κοινοποιούν με αρ. πρωτ. σε μια σειρά αρμόδιες υπηρεσίες μεταξύ άλλων την Νομαρχία Κεφαλονιάς, το Δασαρχείο Αργοστολίου, την Κτηματική Υπηρεσία Δημοσίου, το Λιμεναρχείο Αργοστολίου, την Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων, την Διεύθυνση Πολεοδομίας Αργοστολίου, το Γραφείο Περιφερειάρχη, το ΥΠΕΧΩΔΕ, το Υ.Ε.Ν. κ.α.

Όπως αναφέρει η τοπική εφημερίδα ΝΕΑ της ΕΡΙΣΟΥ στο υπ. αρ. 19 φύλλο/Οκτώβρης Α 2009 «…Μετά από πολλές καθυστερήσεις και αναβολές, στα χρονικά όρια της παραγραφής, η εκδίκαση άρχισε στις 29.09.2009, σταμάτησε, συνέχισε την 01.10.2009 και το απόγευμα της ίδιας μέρας η έδρα ανακοίνωσε την ετυμηγορία της…… σύμφωνα με την ενημέρωση, οι ποινές που επιβλήθηκαν είναι: στον εφοπλιστή…6 χρόνια και στον καπετάνιο της θαλαμηγού του 5 χρόνια, για την παράνομη κατασκευή. Στον τότε δήμαρχο… καθώς και στον χειριστή χωματουργικών μηχανημάτων από 3 χρόνια, διότι διάνοιξαν δρόμο σε δασική έκταση (η περιοχή της Ευρετής είναι η πιο δασωμένη της Ερίσου), προκειμένου να βοηθηθεί η κατασκευή. Οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση και η δίκη θα επαναληφθεί στο πενταμελές Εφετείο…».

Από τότε μέχρι σήμερα, η κατάσταση στην περιοχή παραμένει ίδια, επιβεβαιώνοντας ότι η σωστή απάντηση στο ερώτημα ‘’ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο;’’ είναι: Οι εφοπλιστές, οι μεγαλοεπιχειρηματίες, οι ‘’επενδυτές’’, και το πολιτικό προσωπικό τους.

Με βάση τα παραπάνω Επερωτάται η κ. Περιφερειάρχης:

  • Έχει κάνει αυτοψίες η αρμόδια υπηρεσία και αν πότε και με τι αποτελέσματα;
  • Τι έχει κάνει η Περιφερειακή Αρχή στο κομμάτι που την αφορά, δηλαδή την αρμοδιότητα προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και της αλιείας;
  • Εφόσον έχουν επιβληθεί πρόστιμα, ποιο είναι το ύψος τους; Έχουν καταβληθεί;
  • Για την μη συμμόρφωση τι μέτρα έχει πάρει;
  • Θα ασχοληθεί με το μείζον αυτό θέμα και θα παρέμβει στην κυβέρνηση -Υπουργείο Οικονομικών, Κτηματική Υπηρεσία Δημοσίου- ώστε να μας ενημερώσει γιατί η κυβέρνηση δεν υλοποιεί τις διοικητικές και δικαστικές αποφάσεις;
  • Θα παρέμβει στο Υ.Ε.Ν. για να μας ενημερώσει τι ενέργειες έχει κάνει το Λιμεναρχείο για το συγκεκριμένο θέμα;
  • Θα ζητήσει από την κυβέρνηση να κηρύξει την περιοχή αναδασωτέα;