Τα παραλειπόμενα των συνεδριάσεων της 25ΗΣ και 26ης Ιουνίου 2021 (14η &15η Συνεδρίαση) (ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ)

5. Σχετικά με την τύχη του έργου «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ»

Είναι γνωστό πως το έργο αυτό έχει εξαγγελθεί και προπαγανδιστεί με διθυραμβικές δημόσιες δηλώσεις, πανηγυρισμούς και τις ανάλογες φωτογραφήσεις, από τις αρχές του 2020 μέχρι σήμερα, πολλές φορές και με κάθε ευκαιρία, από την κα Περιφερειάρχη και τους αρμόδιους Αντιπεριφερειάρχες (κ.κ. Ορφανουδάκη και Ζορμπά). Συγκεκριμένα το έργο αφορούσε σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της ΠΙΝ και της 6ης ΥΠΕ προκειμένου η ΠΙΝ να αναλάβει τη χρηματοδότηση (10.000.000 ευρώ) και την υλοποίηση της επισκευής και αναβάθμισης της υποδομής και του εξοπλισμού των 12 Κέντρων Υγείας των νησιών μας.

Με ανάλογες τυμπανοκρουσίες ανακοινώθηκε και η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για την πρόσληψη Τεχνικών Συμβούλων – Μελετητών, ανά Π.Ε., για την εκτέλεση των έργων, με το υψηλό, μάλιστα, τίμημα των 248.000 ευρώ.

Έκτοτε παρόλο ότι τα ίδια (!!!) έργα έχουν εξαγγελθεί επανειλημμένα και από άλλους φορείς (6η ΥΠΕ, κυβερνητικό βουλευτή Λευκάδας, Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας κ.ά.) εντούτοις στη πράξη δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε. Κι ας έχουν περάσει πάνω από 15 μήνες από τις αρχικές εξαγγελίες!!! Ούτε καν μελέτες δεν έχουν αρχίσει να γίνονται, η απαράδεκτη κτιριακή κατάσταση, παρά τα μεγάλα και βαρύγδουπα λόγια, εξακολουθεί να επικρατεί στα Κ.Υ. των νησιών μας, μαζί φυσικά με τη συνεχιζόμενη τεράστια έλλειψη του αναγκαίου προσωπικού.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση, έχουμε ζητήσει πολλές φορές με επερωτήσεις μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ενημέρωση για την πορεία του έργου, την εξασφάλιση της χρηματοδότησης, αλλά κυρίως έχουμε επισημάνει τη παντελή στασιμότητα που αφορά το έργο. Στη τελευταία συνεδρίαση του Π.Σ (26-06-2021) με επερώτησή μας φέραμε ξανά το θέμα στην επιφάνεια. Κρούσαμε για μια ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου και ζητήσαμε εξηγήσεις για την απόλυτη ασυνεννοησία ανάμεσα στους διάφορους φορείς που εξαγγέλλουν τα ίδια έργα, αλλά κυρίως για την πλήρη ακινησία που υπάρχει όσον αφορά το συγκεκριμένο έργο.

Με έκπληξή μας στις απαντήσεις που λάβαμε διαπιστώσαμε άρδην αλλαγή στάσης της Περιφερειακής Αρχής. Οι διθύραμβοι και οι πανηγυρισμοί αντικαταστάθηκαν από προβληματισμούς, αμφιβολίες και απαισιόδοξα σενάρια. Και τι δεν μας είπαν! Σταχυολογούμε μερικά:

«…Τα Κ.Υ. δεν ανήκουν στις αρμοδιότητες της ΠΙΝ…», «…Το έργο είναι δύσκολο… μεγάλο… δαιδαλώδες… Με ιδιαίτερες δυσκολίες…», «…Η σχεδόν παντελής ανυπαρξία οικοδομικών αδειών…», «…Χρόνιες ελλείψεις και παθογένειες που καλείται να διαχειριστεί και να επιλύσει η 6η ΥΠΕ για την κατάσταση των υφιστάμενων κτηρίων δυσχεραίνουν την εξέλιξη και ολοκλήρωση της αποκατάστασης και λειτουργικής αναβάθμισής τους…», «διαφορετικό το έργο που εξήγγειλε ο δήμος Κεντρικής Κέρκυρας…» κλπ… κλπ… κλπ.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Περιφερειακή αρχή δεν υπέβαλε ποτέ αίτηση για χρηματοδότηση του έργου μέσω του ΕΣΠΑ, επιβεβαιώνουν, κατά την άποψη μας, τους φόβους και τις υποψίες μας πως οι εξαγγελίες της ΠΙΝ ήταν απλά ένα ακόμη επικοινωνιακό παιχνίδι για να κερδίσει, πρόσκαιρα όμως, τις εντυπώσεις, πως θα λύσει, δήθεν, οριστικά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει και η Α΄ βάθμια φροντίδα Υγείας στα νησιά μας. Ένα επικοινωνιακό παιχνίδι που, όμως, καταντά εμπαιγμός στο πρόσωπο του λαού των Ιονίων νησιών.

Εξάλλου αν ήταν σοβαροί και ήθελαν πραγματικά να δώσουν λύση, θα έπρεπε όλα αυτά τα προβλήματα, που σήμερα επικαλούνται, να τα μελετήσουν και να τα λύσουν πριν, με φανφάρες, εξαγγείλουν το έργο.

Τέλος ένα ακόμη γεγονός, που επιβεβαιώνει τις υπόνοιες που αναφέρουμε πιο πάνω, είναι και η στάση του κ. Σπύρου και της παράταξης του στο θέμα αυτό. Έτσι και ο κ. Σπύρου με επερώτηση του εκφράζει τις ανησυχίες του για το έργο. Πιθανά, με αυτό τον τρόπο, να προσπαθεί να διαχωρίσει την θέση της παράταξης του από τη παράταξη της κας Περιφερειάρχη και έτσι να διασωθεί -και αυτός και η παράταξή του- από το βέβαιο ναυάγιο του έργου και τα απόνερά του. Ματαίως όμως! Ο κύριος Σπύρου ξέρει πολύ καλά πως η παράταξη του συνδιοικεί με την άλλη παράταξη της ΝΔ (Κράτσα ) και με την παράταξη του ΚΙΝΑΛ (Αλεξάκης). Ψηφίζουν μαζί όλες τις αποφάσεις (σημαντικές ή μη), ενώ σύμβουλοι της παράταξής του κατέχουν 2 από τις σημαντικότερες αντιπεριφέρειες. Έχει, επομένως, τις ίδιες ευθύνες με αυτούς και είναι κοροϊδία να το παίζει αντιπολίτευση για να θολώσει τα νερά και να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου.

6.Για τη μεταφορά του αξονικού τομογράφου 16 τομών από το Γ.Ν. Κέρκυρας στο Π.Α.Γ.Ν. Ιωαννίνων.

Το θέμα αυτό έφερε η Λαϊκή Συσπείρωση στη συνεδρίαση του Π.Σ. της 25ης Ιουνίου. Ένα θέμα που, κατά την άποψη μας, είναι ήδη πολύ γνωστό και αφορά τις απαράδεχτες μεθοδεύσεις του διοικητή του ΓΝ. Κέρκυρας που σε πλήρη σύμπνοια και απόλυτη συνεργασία με τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ αποφάσισαν, κυριολεχτικά πίσω από τις πλάτες του Κερκυραϊκού λαού, να μεταφέρουν τον αξονικό τομογράφο 16 τομών του Γ.Ν. Κέρκυρας στο Π.Α.Γ.Ν. Ιωαννίνων. Πρόσχημα και έωλο επιχείρημά τους ο αναμενόμενος ερχομός στο νοσοκομείο ενός καινούργιου αξονικού τομογράφου 64 τομών ο οποίος υποτίθεται θα καλύπτει από μόνος του, τις ανάγκες σε αξονικές τομογραφίες 120.000 μονίμων κατοίκων της Κέρκυρας, αλλά και των εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών της. Η Λαϊκή συσπείρωση πρότεινε, με επιχειρήματα, ο αξονικός τομογράφος να μη μεταφερθεί αλλά να εξακολουθήσει να λειτουργεί και να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Κέρκυρα.

Όπως ήταν φυσικό, πήγαινε πολύ για τις παρατάξεις της πλειοψηφίας να αρνηθούν κάτι τέτοιο. Έτσι εκόντες – άκοντες έκαμαν δεχτή τη πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης. Μας έκαμαν, όμως, τεράστια εντύπωση, και γι’ αυτό τα σχολιάζουμε σήμερα, τα εξής:

α) Η απέλπιδα προσπάθεια των παρατάξεων της πλειοψηφίας να μας πείσουν πως το θέμα «…δεν έχει πολιτική χροιά …δεν έχει πολιτική σημασία…»! Λες και οι κ. κ. Διοικητές της 6ης ΥΠΕ και του Γ.Ν. Κέρκυρας, που προχώρησαν στην άθλια αυτή μεθόδευση, δεν είναι πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ, αλλά απολίτικα πρόσωπα… Λες και ο βουλευτής της ΝΔ της Κέρκυρας, που όχι μόνο συναίνεσε αλλά και επαύξησε για την μεταφορά, είναι μόνο ουδέτερος παρατηρητής.

β) Για να κάμουν το ψήφισμα όσο το δυνατό πιο ανώδυνο για αυτούς και τα πρωτοκλασάτα στελέχη που μεθόδευσαν και ενέκριναν την μεταφορά, δεν δίστασαν να προβούν σε λαθροχειρία και να προσθέσουν φράση στο ψήφισμα που ουσιαστικά αποτελούσε μέρος των επιχειρημάτων του κ. διοικητή του νοσοκομείου αλλά και του νεοδημοκράτη βουλευτή υπέρ της μεταφοράς. Έτσι πρόσθεσαν στο κείμενο του ψηφίσματος την φράση «… Το Γ.Ν Κέρκυρα απέκτησε έναν υπερσύχρονο αξονικό τομογράφο 64 τομών μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος ο οποίος προστέθηκε στον υπάρχοντα αξονικό 16 τομών τον οποίο είχε προμηθευτεί το .νοσοκομείο με τη μέθοδο leasing, δηλαδή ένα είδος ενοικίου του μηχανήματος συν το κόστος της συντήρησης του, ένα κόστος που ξεπερνούσε τα 100.000 ευρώ ετησίως και επιβάρυνε τον προϋπολογισμό του Γ.Ν Κέρκυρας…» Ήταν μια φράση, που προτάθηκε στη φάση της συζήτησης του θέματος, από τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη, αλλά δεν έγινε αποδεχτή. Η λαθροχειρία, όμως, αυτή έγινε αμέσως αντιληπτή και έτσι αναγκάσθηκαν να την αποσύρουν από το τελικό κείμενο του ψηφίσματος, στο οποίο σύρθηκε η πλειοψηφία να ψηφίσει και έτσι εγκρίθηκε ομόφωνα.

Τελικό συμπέρασμα: Καμία εμπιστοσύνη και καμία αυταπάτη στους ελιγμούς, τις μεγαλοστομίες και τα πολιτικά τερτίπια. Ο λαός να διεκδικήσει την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του στον τομέα της Υγείας. Όταν οι φύλακες αγρυπνούν και ο λαός αντιδρά καταγάγονται νίκες!

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΕΡΟΣ