ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΗΣ ΠΙΝ 07/04/2021

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων αφού έλαβε υπόψη :

α. Την δυσχερή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι στην τουριστική οικονομία και την αδυναμία τους να καλύψουν τις άμεσες βιοτικές τους ανάγκες

β. Το γεγονός  ότι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία του εργατικού δυναμικού των Ιονίων Νήσων και από το εισόδημα τους βιοπορίζονται δεκάδες χιλιάδες Επτανήσιοι.

γ. Το οικονομικό πρόβλημα που επεκτείνεται και σε άλλους κλάδους της οικονομίας (επαγγελματίες- λιανεμπόριο- αυτοαπασχολούμενοι κ.α.) που στηρίζουν την οικονομική τους δραστηριότητα στο εισόδημα των εργαζομένων του τουρισμού.

δ. Την ανάγκη να στηριχτούν για  να παραμείνουν στο επάγγελμα τους οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, οι οποίοι διαθέτουν υψηλή επαγγελματική κατάρτιση,  γνώση και εμπειρία σε ένα ευαίσθητο , σημαντικό  τομέα της οικονομίας, όπως ο τουρισμός.

Αποφασίζει να στηρίξει το πλαίσιο των άμεσων και ελάχιστων αιτημάτων τους όπως αυτά διατυπώνονται από τα Συνδικάτα του κλάδου σε όλη την χώρα και έχουν ως ακολούθως :

 1. Ουσιαστική οικονομική στήριξη και επίδομα ανεργίας στους εποχιακά εργαζόμενους στον τουρισμό,   χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όσους δεν έχουν μέχρι σήμερα λάβει. Προσαύξηση του επιδόματος ανεργίας κατά 50ΕΥΡΩ για κάθε ανήλικο τέκνο.
 2. Έκτακτο επίδομα 600 ευρώ για το Πάσχα για  όλους όσους εργάστηκαν στην τουριστική οικονομία το 2019 ή το 2020 χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 3. Αναγνώριση της εποχικότητας για τους υπαλλήλους τουριστικών γραφείων και οδηγούς για την  καταβολή του επιδόματος ανεργίας.
 4. Επέκταση του προγράμματος στήριξης με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και καταβολή επιδόματος ανεργίας στους ξεναγούς.
 5. Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ και παράταση του μέχρι να ξεκινήσουν εργασία οι επιδοτούμενοι άνεργοι.
 6. Υποχρεωτική επαναπρόσληψη για όλους , στις 25 Μάη με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά  δικαιώματα  στις τουριστικές επιχειρήσεις που θα ανοίξουν
 7. Αναστολή εργασίας στους εργαζόμενους των τουριστικών επιχειρήσεων που δεν θα ανοίξουν , με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα και με μηνιαίες αποδοχές στο ύψος του βασικού μισθού της ισχύουσας κλαδικής ΣΣΕ για το διάστημα από 25 Μάη έως 31 Οκτώβρη .
 8. Καταβολή τώρα από τους εργοδότες των αποδοχών άδειας και επιδόματος αδείας στους εργαζόμενους που τελούσαν το καλοκαίρι του 2020 σε καθεστώς αναστολής εργασίας
 9. Υποχρεωτική εφαρμογή της κλαδικής  ΣΣΕ σε όλα τα νησιά, υπογραφή τοπικής κλαδικής ΣΣΕ στα ξενοδοχεία της Κέρκυρας.
 10. Διαγραφή μείωση ή πάγωμα κατά περίπτωση των λογαριασμών ηλεκτρισμού, νερού, τηλεφωνίας , εφορίας, τραπεζών.
 11. Λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας τους και της ασφάλειας των εργαζομένων.
 12. Ζητά την στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών  με τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.