ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ στο Π.Σ. ΓΙΑ το οδικο δικτυο στον ΜΠΡΟΣ ΑΕΤΟ στην ιθακη

¨ Η Ιθάκη παραμένει κομμένη στα δυο μετά την κατάρρευση τμήματος του οδικού δικτύου στον Μπρος Αετό. Ποια η εξέλιξη και το χρονοδιάγραμμα της αποκατάστασης των ζημιών;¨

  Έχουν περάσει 4 1/2 μήνες από τις επέλαση του ¨ΙΑΝΟΥ¨ στα νησιά μας και ιδιαίτερα στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη  οι πληγές που άφησε, όχι μόνο δεν επουλώθηκαν-πέρα από κάποιες σημειακές παρεμβάσεις- , αλλά μέρα με την ημέρα οξύνονται, επιβαρύνοντας την ζωή των κατοίκων  και των λαϊκών οικογενειών. Μέσα σε ένα δύσκολο χειμώνα ο λαός,  εκτός από τις συνέπειες αυτού του κυκλώνα, αλλά και της πανδημίας του covid 19, έχει απέναντι του την πολιτική της κυβέρνησης που είναι εναρμονισμένη στις ¨ράγες¨  της Ε.Ε. ,  αφαιρεί σε συνθήκες αποκλεισμού λαϊκό εισόδημα, μια σειρά από δημοκρατικά δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών. 

Ιδιαίτερα στην Ιθάκη εκτός από τα προηγούμενα,  αντιμετωπίζει διαχρονικά τις επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής στην υγεία με την εγκατάλειψη των δομών της στην περιοχή (Κ.Υ., Π.Υ., Αγροτικά Ιατρεία κ.α.), το κόψιμο επί 1  1/2 μήνα του δρομολογίου Ιθάκη – Πάτρα, το κλείσιμο μιας σειρά δημόσιων υπηρεσιών (Ειρηνοδικείου) κ.α.

Σε αυτήν την πραγματικότητα ήρθε να προστεθεί –όχι ως κάτι απρόβλεπτο και ξαφνικό– το κόψιμο της Ιθάκης στα δυο με την κατάρρευση του μοναδικού δρόμου σύνδεσης  από το Βαθύ στην Βόρεια Ιθάκη. Και δεν ήταν έκπληξη, ούτε η αιτία ήταν ο ¨ΙΑΝΟΣ¨ και οι μετέπειτα βροχοπτώσεις, αλλά μόνο η αφορμή.

Η αιτία  της πτώσης του δρόμου στον Μπρος Αετό είναι -και το γνωρίζετε πολύ καλά- η συνολική πολιτική που ακολουθήθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια, από όλα τα τμήματα του κράτους, κυβέρνηση, Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Δήμος Ιθάκης που δεν βάζουν  ως πρώτη προτεραιότητα τις λαϊκές ανάγκες-όταν αυτό γίνεται στο ελάχιστο, είναι όταν τυχαίνει να συμπίπτει με την εξυπηρέτηση των προτεραιοτήτων ενίσχυσης των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων-   και στην συγκεκριμένη περίπτωση τον σχεδιασμό για ένα  ασφαλές οδικό δίκτυο της Ιθάκης, που θα παίρνει υπόψη του:

 • την παλαιότητα του  δικτύου,
 • την γεωγραφική θέση του σημείου δίπλα στην θάλασσα,
 • την σεισμικότητα της περιοχής,
 • τα συχνά έντονα καιρικά φαινόμενα,
 • τις αυξανόμενες ανάγκες και την προοπτική για τα επόμενα χρόνια
 • και την επιτακτική ανάγκη   για ύπαρξη εναλλακτικού δεύτερου δρόμου.

Οι ευθύνες αυτές ανεξαρτήτου ¨χρώματος διακυβέρνησης¨ είναι διαχρονικές και κατ’ αναλογία, είτε με την έλλειψη χρηματοδότησης, είτε με την υποστελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας, είτε με την μη αγωνιστική διεκδίκηση από τον Δήμο. Δυστυχώς αυτή η πολιτική που πιστεύεται και υλοποιείται της καπιταλιστικής ανάπτυξης που μόνο κριτήριο έχει το κέρδος είναι αυτή που δημιούργησε και δεν έλυσε το πρόβλημα τόσα χρόνια και με το ίδιο πολιτικό προσωπικό.

Οι επεμβάσεις πάντα μετά από κατολισθήσεις κάλυπταν το πρόβλημα, δίνοντας ¨προσωρινή¨ λύση, αφού οι ρηγματώσεις ήταν πάντα εμφανής που σε ορισμένα σημεία έχουν αποκτήσει βλάστηση, υπήρχε μετατόπιση των προστατευτικών μπαρών κ.α.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση Ιονίων Νήσων αλλά και τοπικά στην Ιθάκη με συνεχείς παρεμβάσεις μας με διάφορους τρόπους (Επερωτήσεις, Ανακοινώσεις, ως Θέμα στα Συμβούλια και στο Σ.Ο.Π.Π.)  επισημαίναμε, αναδεικνύαμε, διεκδικούσαμε για την άμεση έναρξη όλου του αναγκαίου έργου πριν είναι αργά. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε τις απαντήσεις που δίνονταν κατά καιρούς, γιατί αυτό που μετράει για τον λαό είναι το έργο και το αποτέλεσμα, που είναι η σημερινή πραγματικότητα : η Ιθάκη κομμένη στα δυο.

Με βάση τα παραπάνω Επερωτάται η κ. Περιφερειάρχης :

 • Πότε θα ολοκληρωθεί η προσωρινή λύση για την επανέναρξη της κυκλοφορίας από τον Μπρος Αετό;
 • Πότε αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου για την οριστική επίλυση του προβλήματος;
 • Τι πρόκειται να κάνετε με τον εναλλακτικό δρόμο για την παράκαμψη του Μπρος Αετού και πότε θα ξεκινήσει το έργο;
 • Ποιο είναι το ακριβές κόστος του οριστικού έργου, των επιπλέον μελετών για αυτό, της προσωρινής λύσης και της χάραξης του εναλλακτικού δρόμου; Υπάρχει άμεσα για τα παραπάνω η απαραίτητη χρηματοδότηση και από πού;
 • Σκοπεύετέ να ζητήσετε μεγαλύτερο πλοίο για την εξυπηρέτηση του δρομολογίου Φρίκες-Βαθύ και αντίστροφα;
 • Προτίθεστε να ζητήσετε από την κυβέρνηση μέτρα ανακούφισης των κατοίκων της Βόρειας Ιθάκης;

                                                                                   30.01.2021

  Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

 Γκισγκίνης Ν., Κεφαλληνός Δ., Κολυβά Ε.,   Μπαλού Α.,   Χαραλάμπους Χ.