ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ: Σχετικά με την αποκατάσταση υποδομών και την καταβολή αποζημιώσεων μετά τον κυκλώνα “ΙΑΝΟ”

Μετά το πέρασμα του Ιανού οι καταστροφές στα νησιά μας Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο και Λευκάδα ήρθαν να επιβεβαιώσουν την απουσία υποδομών και αντιπλημμυρικών έργων, την άναρχη εγκατάσταση των Αιολικών πάρκων (Πύλαρος, Σάμη, Δήμος Αργοστολίου κ.α).

Στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο θεωρήσατε υπερβολή το αίτημά μας για τα άμεσα μέτρα αποκατάστασης, μέτρα για την γρήγορη καταγραφή των ζημιών, το σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου σχεδίου θωράκισης των περιοχών και την εξασφάλιση γενναίας χρηματοδότησης και κονδυλίων.

Αντί αυτών:

Καταμερίσατε ελάχιστες προσλήψεις και ψίχουλα ανά νησί: 1.350.000 Κεφαλονιά & Ιθάκη, 550.000 στη Ζάκυνθο και 100.000 στην Λευκάδα.

Παρακολουθούμε συναντήσεις με υπουργούς και ανακοινώσεις για χρηματοδότηση μελετών.

Είδαμε να έρχονται νέες ανεμογεννήτριες στην περιοχή που ακόμα δεν έχει στεγνώσει από τις λάσπες της.

Είδαμε την απόφαση της κυβέρνησης να στείλει τα ΜΑΤ για να χτυπήσουν τους πληγέντες από τις πρόσφατες πλημμύρες που αγωνίζονται ενάντια στην εγκατάσταση επιπλέον ανεμογεννητριών στον Νομό, να δοθούν αποζημιώσεις και να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα θωράκισης.

Είδαμε συλλήψεις και προπηλακισμούς.

Παρακολουθήσαμε την ανοχή της Περιφερειακής Αρχής κρυμμένη πίσω από τη σιωπή της, τη νομιμότητα και τις προσχηματικές δηλώσεις για έλεγχο αδειοδοτήσεων και σωστής εφαρμογής ΜΠΕ.

Ο χειμώνας είναι προ το πυλών και η δική μας έγνοια είναι πως θα σταθούν ξανά στα πόδια τους οι κάτοικοι, οι αγρότες, και οι επαγγελματίες των νησιών μας. Πως δε θα ταλαιπωρούνται και δε θα κινδυνεύουν όλο το επόμενο διάστημα μετακινούμενοι σε ένα κατεστραμμένο οδικό δίκτυο, πως δε θα ξαναζήσουμε τα ίδια πλημμυρικά φαινόμενα.

Για αυτούς τους λόγους

Επερωτάται η κ. Περιφερειάρχης:

 • Ολοκληρώθηκε η καταγραφή των ζημιών όλων των πληγέντων ;
 • Ολοκληρώθηκε η καταγραφή από τον ΕΛΓΑ;
 • Τι γίνεται με τις αποζημιώσεις τους;
 • Ποια συγκεκριμένα άμεσα έργα έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα για την αποκατάσταση των υποδομών στα νησιά και δημόσιων χώρων που έχουν υποστεί ζημιές;
 • Με πιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα θα γίνουν τα έργα στο κατεστραμμένο επαρχιακό οδικό δίκτυο στη γέφυρα στο Χειμωνικό, τις καταστροφές στη θέση Χαράκτη, στη θέση Λάλα, στο δρόμο Διβαράτα – Άσσος στις Φρίκες και το Κιόνι κ.α.;
 • Τι πρόκειται να γίνει με τα φανάρια που κρέμονται σε μεγάλους στύλους στο δρόμο Κρανιάς-Αργοστόλι, με τις μπάρες ασφαλείας που σε πολλά σημεία έχουν καταστραφεί και εκεί που δεν υπάρχει προειδοποιητικός νυχτερινός φωτισμός σε κατεστραμμένα σημεία του οδικού δικτύου; (Δεν αναφερόμαστε στα μεγάλα έργα).
 • Αντίστοιχα τι θα γίνει και στα άλλα νησιά;
 • Πότε θα αρχίσουν όλα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή για να προστατευτεί και να εξασφαλιστεί από νέες καταστροφές;
 • Που αξιοποιήθηκαν τα χρήματα που ψηφίστηκαν στο προηγούμενο Π.Σ. για το έργο »Παρεμβάσεις για την αποκατάσταση και την άρση επικινδυνότητας στο Επαρχιακό οδικό δίκτυο και σε οικιστικές περιοχές μετά τον κυκλώνα με την ονομασία »ΙΑΝΟΣ”;
 • Θα πάρει υπ όψη της τη θέληση του λαού της Κεφαλονιάς και θα ζητήσει να αποχωρήσει το πλοίο από το λιμάνι της Σάμης;
 • Θα απαιτήσει να αποζημιωθούν επιτέλους οι πληγέντες σε όλα τα νησιά στο 100%;

19.10.2020                   

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Ιονίων νήσων

Γκισγκίνης Νίκος

Κεφαλληνός Διονύσης

Κολυβά Ευγενία

Μπαλού Αλεξάνδρα

Χαραλάμπους Μπάμπης