ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΔΕΚΑΔΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΛΥΚΕΙΑ (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ) ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΚΙ καταγγέλλει την περικοπή δεκάδων τμημάτων σε τομείς, ειδικότητες, μαθήματα επιλογής και Ομάδες Προσανατολισμού (Ο.Π.) στα Λύκεια (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ) της Κεφαλονιάς.

Η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ. συμφωνώντας το σχεδιασμό των προκατόχων της του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ υλοποιεί απαρέγκλιτα την στρατηγική ΟΟΣΑ – Ε.Ε. για την εκπαίδευση προκειμένου  να γίνει πιο «ανταγωνιστική» και «αποδοτική» δηλαδή με μικρότερη κρατική δαπάνη, και τέτοια ώστε να διαμορφώνει την αυριανή βάρδια εργαζομένων  να είναι όσο τα δυνατόν  πιο κερδοφόροι και υπάκουοι στο κεφάλαιο. Γι αυτό άλλωστε ψήφισαν τα μνημόνια και αποδέχτηκαν τα κριτήρια αξιολόγησης του ΟΟΣΑ – ΕΕ, που μεταξύ άλλων προβλέπουν και την μείωση των μαθητών που φοιτούν στα ΓΕΛ και το μέγεθος των σχολικών μονάδων, την συγκέντρωσή τους, τις συγχωνεύσεις τους κ.α.

 Συμπληρώνοντας ο ένας τον άλλο, κτίζουν το νομοθετικό πλαίσιο που βάζει νέα εμπόδια στα παιδιά της εργατικής τάξης να σπουδάσουν ακόμη και στο Λύκειο. Έτσι στις μεθοδεύσεις της  προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να αυξήσει τον αριθμό μαθητών στα τμήματα, στις ειδικότητες και στις ομάδες προσανατολισμού, να θεσμοθετήσει τις «ομάδες σχολείων» που θα αληλοτροφοδοτούνται με κινητικότητα μαθητών- εκπαιδευτικών, να θεσμοθετήσει  της Υ.Α. για τις εγγραφές, να χαρακτηρίζει «ολιγομελή» τα  τμήματα, που δεν «πιάνουν» τα ασφυκτικά και αντιπαιδαγωγικά όρια αριθμού μαθητών που οι ίδιοι όρισαν η Ν.Δ. σήμερα αξιοποιεί όλα τα παραπάνω και παίζει με τις προϋποθέσεις έγκρισης των «ολιγομελών». Παίζουν δηλαδή, με την αγωνία εκατοντάδων μαθητών στο νομό μας για το αν θα μεταφέρονται από πόλη σε πόλη η από περιοχή σε περιοχή για να μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματα στις ειδικότητες τις ομάδες προσανατολισμού κλπ.

 Πιο συγκεκριμένα στα πλαίσια της παραπάνω μεθόδευσης η προηγούμενη κυβέρνηση θεσμοθέτησε την απόφαση 108279/Δ2/1-7-2016 (ΦΕΚ 2182/Β/14-7-2016) που έβαζε επιπλέον δυσκολίες   για την λειτουργία  τμημάτων Ομάδων Προσανατολισμού στο  Λύκειο, δημιουργώντας ένα πλέγμα αλληλοπλεκόμενων προϋποθέσεων  (μόρια,  κατηγορία σχολείου,  δυσπρόσιτος χαρακτήρας του του κάθε σχολείου κ.α.). Η Ν.Δ. σήμερα αφήνοντας ανέπαφο αυτό το θεσμικό πλαίσιο προχωρά στην εφαρμογή του μη εγκρίνοντας μέσω της  Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων τη συντριπτική πλειοψηφία των αιτημάτων των σχολείων του Νομού για εγκρίσεις «ολιγομελών» τμημάτων, με μόνη εξαίρεση τα σχολεία της Ιθάκης και των Μεσοβουνείων, όπου τα αιτήματα των σχολείων έγιναν δεκτά, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένουν ακόμη και τα τμήματα των Γυμνασίων όπου  το πρόβλημα παρουσιάζεται και στον αριθμό των τμημάτων και στα ξενόγλωσσα τμήματα και σε αυτά της παράλληλης διδασκαλίας  .

 Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΚΙ καταγγέλλει το γεγονός ότι με βάση την κατάσταση έως σήμερα, αν δεν παρθούν τα κατάλληλα μέτρα σε αρκετά  ΓΕΛ του νησιού της Κεφαλονιάς οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου στις σπουδές υγείας, θα πρέπει να μετακινούνται καθημερινά και να συγκεντρωθούν σε ένα κεντρικό σχολείο εάν εκεί υπάρξουν οι προϋποθέσεις για λειτουργία της εν λόγω ομάδας (με συνδιδασκαλία με τη θετική!!!). Το ίδιο περίπου συμβαίνει και με τη λειτουργία της θετικής κατεύθυνσης, ενώ  τα περιφερειακά σχολεία και τα ΕΠΑΛ θα αντιμετωπίσουν πιο οξυμμένα το πρόβλημα λόγω των μεγάλων συγκοινωνιακών αποστάσεων. Στο ΓΕΛ Κεραμειών π.χ. απορρίπτεται στη Γ΄ Τάξη η λειτουργία δύο τμημάτων ομάδων προσανατολισμού (θετικών σπουδών και  υγείας) καθώς και δύο επιλογής πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων (ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο). Επιπλέον, δεν εγκρίθηκε το τμήμα α΄ ξένης γλώσσας της Α΄ Λυκείου στα Γαλλικά. Στο ΓΕΛ Πάστρας δεν εγκρίθηκαν τρεις Ο.Π . (ανθρωπιστικών, θετική , υγείας). Στο ΕΠΑΛ Ληξουρίου η πλειοψηφία των τμημάτων είναι στον αέρα με μοναδική έγκριση του Τομέα (β λυκείου) <Ηλεκτρολογίας ηλεκτρονικής και αυτοματισμού> και με κομμένες όλες τις ειδικότητες στην Γ΄ Λυκείου. Στο ΕΠΑΛ Αργοστολίου κόπηκαν δύο ειδικότητες, και ο κατάλογος δεν σταματά.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΚΙ παρότι η συνολική εικόνα δεν υπάρχει μέχρι σήμερα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου μπροστά σε αυτήν την κατάσταση που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σε νέες καταργήσεις / συγχωνεύσεις σχολείων, θα βάλει σε περιπέτειες τους μαθητές-εκπαιδευτικούς και θα δώσει καίριο κτύπημα στα μορφωτικά δικαιώματα  των μαθητών. Ειδικά και σε ότι αφορά το εκπαιδευτικό προσωπικό σε λίγες μέρες θα κληθούν σύλλογοι καθηγητών  και  το ΠΥΣΔΕ να  βγάλουν τα πραγματικά κενά των σχολείων (λειτουργικά κενά) και να ζητήσουν αναπληρωτές . Αυτό είναι αδύνατο με βάση την παραπάνω ρευστότητα που υπάρχει κάτι που σημαίνει ότι οι πρώτες προσλήψεις αναπληρωτών θα καθηστερίσουν αρκετά.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΚΙ καλεί μαθητές Γονείς και εκπαιδευτικούς σε επαγρύπνηση και σε αγωνιστική ετοιμότητα. Το υπουργείο της παιδείας πρέπει εδώ και τώρα να δώσει λύση.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Να εγκριθούν τώρα όλα τα τμήματα των ομάδων προσανατολισμού και των μαθημάτων επιλογής στα ΓΕΛ που έχουν ζητήσει τα σχολεία.
  • Να καταργηθεί η ύπαρξη κατώτατου αριθμού μαθητών και όλο το νομοθετικό πλαίσιο που συνδέει την έγκριση των τμημάτων με τον αριθμό των μαθητών και την κατηγορία του σχολείου.
  • Κανένα τμήμα γενικής παιδείας να μην υπερβαίνει τους 20 κατά ανώτατο όριο, τους 15 τα τμήματα των ομάδων προσανατολισμού και τους 10 των εργαστηρίων.
  • Να σταματήσει ο νέος γύρος καταργήσεων / συγχωνεύσεων σχολείων, να επανέλθουν τα δυσπρόσιτα που αποχαρακτηρίστηκαν (Μεσοβούνεια, Πάστρα), να αποκατασταθούν τα μόρια των σχολείων με βάση την κοινή πρόταση των εκπαιδευτικών σωματείων του Νομού και την κοινή θέση ΠΥΣΠΕ / ΠΥΣΔΕ για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΚΙ καλεί στην παράσταση διαμαρτυρίας στη Δ.Δ.Ε ΤΗΝ 1η Σεπτέμβρη 11 π.μ. σαν πρώτο βήμα αντίδρασης και άμεσα με τους άλλους φορείς του κινήματος θα δώσει την απαιτούμενη συνέχεια.

Αργοστόλι 20/08/2019

Ο ΠρόεδροςΗ Γραμματέας
Δημήτρης ΜαντζουράτοςΣοφία Ποταμιάνου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s