Εδώ και τώρα νέο κτίριο και σύγχρονες και ασφαλείς εγκαταστάσεις για το ΓΕΛ Ληξουρίου

Το τελευταίο διάστημα και μετά από 5 χρόνια περίπου από τους καταστρεπτικούς σεισμούς,  έχουν αρχίσει οι επισκευές  δύο σχολικών συγκροτημάτων  στο Ληξούρι (2ο Δημοτικό και Γυμνάσιο – Γ.Λύκειο Ληξουρίου), ενώ στα αζήτητα παραμένουν οι επισκευές του Γυμνασίου Αγίας Θέκλης και η κατασκευή νέου μηχανουργείου του ΕΠΑΛ.

Για άλλη μια φορά το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΚΙ τονίζει ότι αντί της κατασκευής ενός νέου σύγχρονου  ασφαλούς συγκροτήματος για το ΓΕΛ Ληξουρίου, η σημερινή  κυβέρνηση της Ν.Δ.,η νέα περιφερειακή Αρχή (Ν.Δ.) με την σύμφωνη γνώμη της νέας Δημοτικής Αρχής Ληξουρίου, συνεχίζουν το έργο των προκατόχων τους  του ΣΥΡΙΖΑ, υλοποιώντας φθηνή επισκευή και επάνοδο στην «ασφάλεια» της πρότερης κατάστασης,  που όπως έδειξε η ζωή ήταν τέτοια, που από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα.

Η επιλογή να επισκευαστεί το ακατάλληλο,  προβληματικό και κατ’ επανάληψη επισκευασμένο κτίριο του ΓΕΛ, αποδεικνύει με τον πιο εμφαντικό και συνάμα δραματικό τρόπο, ότι η πολιτική κόστους – οφέλους κυβερνήσεων (Ν.Δ. –ΣΥΡΙΖΑ) και ΕΕ που καθορίζουν ως επιλέξιμες δαπάνες μόνο ό,τι συμβάλλει στην κερδοφορία του κεφαλαίου, οδηγώντας έτσι στην απαξίωση και τις σχολικές υποδομές , εκθέτει σε μεγάλους κινδύνους μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Το Δ,Σ, της ΕΛΜΕΚΙ από την πρώτη στιγμή όχι μονάχα αντέδρασε σε αυτήν την προοπτική αλλά επικαιροποίησε την συνολική πρότασή του για τις άμεσες ανάγκες που υπήρχαν (και συνεχίζουν υπάρχουν),  για νέα σχολικά κτίρια στο νομό στην Δ/θμια Εκπαίδευση, ακόμη και πριν τους σεισμούς. Αυτή περιελάμβανε εκτός από το νέο ΓΕΛ Ληξουρίου, την κατασκευή του καινούριου μηχανουργείου του ΕΠΑΛ Ληξουρίου (στη θέση του παλιού), την κατασκευή νέων σχολικών συγκροτημάτων για το 2ο και το 3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου στις θέσεις που βρίσκονται σήμερα (Ξενία το 2ο και δίπλα στο Νάπιερ το 3ο), για Γυμνάσιο – Λύκειο Πάστρας στα Ράγια του Πόρου καθώς και Γυμνάσιο – Λύκειο  Μεσοβουνίων.

Ειδικά για το ΓΕΛ Ληξουρίου που η πρώτη αυτοψία των ΚΤΥΠ Α.Ε. το είχε χαρακτηρίσει στην κατηγορία Δ΄ ( κόκκινο-κατεδαφίσιμο),  η πρόταση της ΕΛΜΕ-ΚΙ ήταν και παραμένει,

 1. να επισκευαστεί πάραυτα και με το νέο αντισεισμικό κανονισμό το  συγκρότημα του Γυμνάσιου Ληξουρίου,
 2. να κατεδαφιστεί η προβληματική πτέρυγα του ΓΕΛ και να αποδοθεί ο χώρος για τις εκπαιδευτικές, αθλητικές και πολιτιστικές ανάγκες του Γυμνασίου και της πόλης
 3. να κατασκευαστεί νέο κτιριακό συγκρότημα για το ΓΕΛ Ληξουρίου.

 Κάτω από την πίεση των μεγάλων κινητοποιήσεων του λαϊκού κινήματος, υπήρξε δέσμευση από την απερχόμενη Περιφερειακή Αρχή (ΣΥΡΙΖΑ) με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Δρακουλόγκωνα  να δηλώνει   ότι το έργο αυτό είναι «…όνειρο και δέσμευση ζωής ….» και  ότι «..διατίθεται μέχρι και το ποσό των 11 εκατ.!!!..». Σχετική απόφαση πήρε και η απερχόμενη Δημοτική Αρχή  (αρ. απόφασης 63/2017  ΑΔΑ 7ΘΚΕΩΕ5-5ΦΘ), που όπως αναφέρει στο υπ.αρ 36738 έγγραφό της  στις 22-11-2017,  «…ενέκρινε την χωροθέτηση του νέου σχολικού συγκροτήματος στο ακίνητο ιδιοκτησίας του Δήμου στον Άγιο Αντώνιο», καθόριζε «…ότι το μέγεθος του μελλοντικού συγκροτήματος  πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες 200 μαθητών», ενώ για το σκοπό αυτό συνέταξε  γεωτεχνική μελέτη και βρισκόταν στην φάση σύνταξης τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου που θα καθόριζε τους ειδικούς όρους δόμησης προκειμένου οι ΚΤΥΠ.Α.Ε να προχωρήσουν στα τελικά σχέδια και τις μελέτες…!!!

Αντί όμως όλων αυτών, Κυβέρνηση-Περιφέρεια(ΣΥΡΙΖΑ) και Δήμος (ΝΔ), μη θεωρώντας ως επιλέξιμη δαπάνη την κατασκευή σύγχρονου και ασφαλούς κτιρίου για το ΓΕΛ Ληξουρίου αφού δεν αποφέρει κέρδη και δεν συμβάλλει στην κερδοφορία,  απεμπόλησαν τα υποσχόμενα και προχωρούν σήμερα στην φθηνή επισκευή και στην επαναφορά του κτιρίου στην πρότερη κατάσταση, προετοιμάζοντας την επάνοδο μαθητών – εκπαιδευτικών στο επικίνδυνο και ακατάλληλο αυτό συγκρότημα.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΚΙ καλεί το Λαό της Παλικής να μην αποδεχτεί τα τετελεσμένα Απαιτούμε:

 • Ασφαλή δημόσια σχολεία
 • Καμιά επιστροφή σε επικίνδυνα, ακατάλληλα και παρωχημένα κτίρια που δεν εξασφαλίζουν ούτε και αυτήν ακόμη την απρόσκοπτη διαφυγή τους σε περίπτωση σεισμού ή πυρκαγιάς
 • Να κατασκευαστούν άμεσα πέντε νέα σχολικά συγκροτήματα στην Δ/θμια Εκπαίδευση: ΓΕΛ Ληξουρίου και μηχανουργείο ΕΠΑΛ Ληξουρίου, 2ο Γυμνάσιο Αργοστολίου, 3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου, Γυμνάσιο – Λύκειο Πάστρας και Γυμνάσιο – Λύκειο Μεσοβουνίων
 • Να επισκευαστούν αμέσως όλα τα υπόλοιπα σχολεία ( Αγία Θέκλη και Γυμνάσιο Ληξουρίου, νέοι χώροι και αίθουσες για Σάμη, ανασυγκρότηση των σχολείων της Ιθάκης και του 1ου Γυμνασίου Αργοστολίου).
 • Όλα τα σχολεία να ανταποκρίνονται στο νέο αντισεισμικό κανονισμό
 • Να κατεδαφιστούν οι παλιές αίθουσες του ΓΕΛ Ληξουρίου και να αξιοποιηθεί ο χώρος για αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες από το Γυμνάσιο Ληξουρίου.
 • Να προχωρήσει άμεσα η κατασκευή του μηχανουργείου του ΕΠΑΛ που καρκινοβατεί με αποκλειστική ευθύνη της Περιφέρειας Ι.Ν. αφού εκκρεμεί αδικαιολόγητα και προκλητικά η μελέτη που η ίδια έχει αναλάβει να κάνει για το έργο αυτό, ώστε να μπορούν να προχωρήσουν και οι επισκευές του Γυμνασίου Αγίας θέκλης αλλά και του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου, που είναι ενταγμένα και τα τρία αυτά έργα στα 5 εκατομμύρια της δωρεάς της Περιφέρειας Αττικής.
 • Να επισκευαστεί η μαθητική Εστία στην Ιθάκη προκειμένου να στηρίξει το Ναυτικό Λύκειο Ιθάκης με μαθητές από όλη την επικράτεια της χώρας.
 • Να κατασκευαστούν όλα τα απαραίτητα σχολικά συγκροτήματα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και να επισκευαστούν όσα έχουν δρομολογηθεί άμεσα ώστε να καλύπτεται και η υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση.
 • Να επισκευαστούν και να ελεγχθούν, όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις ώστε να μην κινδυνεύουν οι μαθητές και οι νέοι αθλούμενοι.

Πάνω απ όλα είναι η ανάγκη της ασφάλειας και της ζωής και δεν την διαπραγματευόμαστε για κανένα λόγο και καμιά σκοπιμότητα.

Διαβεβαιώνουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πρόκειται αυτές οι εγκαταστάσεις και να επισκευαστούν ακόμη, να χρησιμοποιηθούν από μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΚΙ καλεί τα μαθητικά συμβούλια, το σχολικό συμβούλιο του ΓΕΛ Ληξουρίου, τους συλλόγους γονέων και την Ένωση γονέων να επαναβεβαιώσουν την παραπάνω απόφασή τους και να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα προκειμένου να αποτρέψουμε δυσάρεστες εξελίξεις. Στα πλαίσια αυτά την πρώτη μέρα ανοίγματος των σχολείων καλεί σε συμβολική κατάληψη του χώρου και συνέντευξη τύπου. Περαιτέρω κινητοποιήσεις θα καθοριστούν με τους άλλους φορείς του κινήματος εν ευθέτω χρόνο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s