Για την κατάσταση των σχολείων της Παλικής

Στις  25ης Σεπτεμβρίου 2019 μετά από αίτησή της η παράταξή μας, με μια εμπεριστατωμένη εισήγηση, έθεσε στο Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ληξουρίου, το οξυμμένο πρόβλημα της σχολικής στέγης για το ΓΕΛ Ληξουρίου.

Σήμερα, τρεις μήνες μετά, καμιά εξέλιξη δεν έχει υπάρξει στην κατεύθυνση της υλοποίησης των αποφάσεων που πήρε τότε το συμβούλιό μας για το ΓΕΛ Ληξουρίου, και επίσης  καμιά εξέλιξη δεν έχει υπάρξει για το, εξίσου σημαντικό, πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στην στέγασή τους  και άλλα δύο σχολεία του Δήμου μας, το Γυμνάσιο Αγίας Θέκλης και το ΕΠΑΛ Ληξουρίου (στο Μηχανουργείο του), που είχαν προγραμματιστεί να επισκευαστούν με την χρηματοδότηση των 5 εκατ ευρώ της Περιφέρειας Αττικής.

Πιο συγκεκριμένα:

 1. Η απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου για το ΓΕΛ Ληξουρίου με Αριθμό: 12/2019 που υιοθετήθηκε κατά πλειοψηφία, περιελάμβανε τα παρακάτω σημεία:
  1. Αποδέσμευση της επισκευής του Γενικού Λυκείου από το συνολικό έργο της αποκατάστασης του Πετριτσείου Γυμνασίου Ληξουρίου- ΓΕΛ Ληξουρίου.
  1. Μη αποδοχή μεταφοράς μαθητών στο επισκευασμένο σχολείο, διότι εκτός των άλλων, δεν εξυπηρετεί πλέον και τις εκπαιδευτικές ανάγκες με βάση τα νέα προγράμματα του Λυκείου.
  1. Τη διεκδίκηση άμεσα νέου σύγχρονου κτιρίου για το ΓΕΛ Ληξουρίου.
 2. Με την υπ΄αριθ 42/2014 απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής  στις 4/2/2014 εγκρίθηκε το ποσό των 5 εκατ. ευρώ «…για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών, για προμήθειες ειδών πρώτης ανάγκης, υγειονομικό υλικό και επισκευές…» 

Τρία χρόνια μετά τον Μάρτιο του 2017, η Περιφέρεια Αττικής, αφού εξασφάλισε επιτέλους την σχετική  νομοθετική ρύθμιση, αποφάσισε τη διάθεση του ποσού των 5 εκατ και τους όρους υλοποίησης της δωρεάς, που μετά από πρόταση της Π.Ι.Ν., διαμορφώθηκε όπως παρακάτω:
1.Αποκατάσταση – βελτίωση Μαντζαβινάτειου νοσοκομείου, προϋπολογισμού 1.650.000 Ε

2.Κτίριο μηχανουργείου ΕΠΑΛ, προϋπολογισμού 750.000 Ε
3.Αποκατάσταση, και ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων πόλης Ληξουρίου, προϋπ/μού 2.000.000 Ε
4.Επισκευή αποκατάσταση σχολείου Αγίας Θέκλης Παλικής, προϋπολογισμού    600.000 Ε

Από τότε μέχρι σήμερα αντί να υλοποιηθούν τα παραπάνω έργα, αυτό που έχει γίνει τόσο από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή (ΣΥΡΙΖΑ) όσο και από την σημερινή (Ν.Δ.), είναι η συνεχής «διολίσθησή» τους, έτσι που, ως τώρα, δεν υπάρχει καμιά προοπτική έναρξης εργασιών. Με βάση τις παραπάνω «εξελίξεις», καταθέτουμε σήμερα όσα μας κάνουν να ανησυχούμε.

 • «Ξηλώνεται» το ποσό των 5 εκατ χωρίς να πραγματοποιούνται τα παραπάνω έργα. Πρόσφατα, η Περιφερειακή Αρχή (Ν.Δ.), σε συνεργασία μαζί σας όπως προκύπτει από το με αρ.πρ. 952/ 30-10-2019 έγγραφό σας προς τις τοπικές κοινότητες Παλικής, μοίρασε σημαντικό ποσό της έκπτωσης που έδωσε ο εργολάβος περίπου (565 χιλ.),  πριν καν αρχίσουν τα προαναφερόμενα έργα να υλοποιούνται !!!
 • Ο Αντιπεριφερειάρχης κ.Τραυλός κάνοντας πρόσφατα αυτοψία στο ΕΠΑΛ Ληξουρίου, για άλλη μια φορά,  δεν ξεκαθάρισε τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει (επισκευή ή ανακατασκευή;), κάτι που δεν έχει γίνει ούτε από τον  Δήμο Ληξουρίου, με αποτέλεσμα να «σέρνεται» και αυτό το έργο στο διηνεκές, χωρίς καμιά άμεση προοπτική για την πραγματοποίησή του.
 • Η τραγική κατάσταση που βρίσκονται τα σχολεία στην Παλική όπως δείχνουν τα γεγονότα, δεν είναι στις προτεραιότητες της Δ. Αρχής ούτε φυσικά και της Π. Αρχής, αφού, όπως δήλωσε ο κ. Αντιπεριφερειάρχης σε πρόσφατη συνέντευξή του (στις 24/12/2019),  «…τα έργα που έχει στην πρώτη σειρά της λίστας για την Παλική, είναι  το παραλιακό μέτωπο, επισκευή στο Μαντζαβινάτειο, και οι  Πλατείες στα χωριά !!!».
 • Ιδιαίτερα από την πλευρά της Δ. Αρχής του Δήμου Ληξουρίου, ως νέα δεδομένα έχουμε τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Δημάρχου (10/01/2020) μετά την επίσκεψή του στις ΚΤΥΠ. Α.Ε., ότι « το επόμενο 15θήμερο θα καταθέσει φάκελο με όλα τα απαιτούμενα έγγραφα καθώς και το επίσημο αίτημα για το νέο σχολείο».  Επιπλέον πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας, η πρόταση της Δ. Αρχής για την τροποποίηση της «ΟΧΕ» Παλικής, που τίποτε δεν προέβλεπε για τα τσακισμένα σχολεία.

Από τις παραπάνω εξελίξεις γεννούνται σημαντικά ερωτήματα και απαιτούνται σημαντικές αποφάσεις από το Δ. Συμβούλιο.

 1. Όσον αφορά το ΓΕΛ Ληξουρίου αν αντιπαρέλθουμε την κοροϊδία της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής (της οποίας ήταν και ο κ. Δήμαρχος σύμβουλός της), ότι τάχα είχε κάνει αυτήν την αίτηση εδώ και πολύ καιρό (!),  τότε πρέπει να υπάρξει απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου  για τη χωροθέτηση του νέου κτιρίου, προκειμένου να γνωμοδοτήσει σχετικά, αφού η απόφαση που έχει παρθεί για την χωροθέτησή του, (στο χώρο που βρίσκονται σήμερα τα κοντέινερ του 2ου Δημοτικού) είναι αμφίβολης επάρκειας και καταλληλότητας.  Επίσης είναι ανάγκη άμεσα να υπάρξει ενημέρωση για το ποιος φορέας θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή του.
  1. Ποια είναι η προοπτική να προχωρήσουν οι εργολαβίες του Γυμνασίου Αγίας Θέκλης και του Μηχανουργείου του ΕΠΑΛ Ληξουρίου, που μέχρι σήμερα προκλητικά αδικαιολόγητα, δεν έχουν «περπατήσει» από την προηγούμενη αλλά και την σημερινή Π. Αρχή και που δεν είναι στις προτεραιότητές της ούτε καν στο απώτερο μέλλον. Το Δημοτικό συμβούλιο πρέπει να έχει άποψη για το τι πρέπει να γίνει με το Μηχανουργείο του ΕΠΑΛ (κατεδάφιση ή επισκευή).
  1. Αν το 2Ο Δημοτικό και το Γυμνάσιο Ληξουρίου, θα μπορούν απρόσκοπτα και με ασφάλεια να κάνουν χρήση των δικών τους κτιρίων, από την καινούργια σχολική χρονιά (Σεπτέμβρη του 2020) προκειμένου να αποσυμφορηθεί λίγο, η απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουν όλα τα σχολεία της Παλικής. Βασική προϋπόθεση για την μετεγκατάσταση των μαθητών στα επισκευασμένα σχολεία είναι ή έκδοση του ανάλογου πιστοποιητικού αντισεισμικής προστασίας και ασφάλειας που ο Δήμος πρέπει να απαιτήσει να υπάρχει για όλα τα σχολεία της δικής του ευθύνης.   

Ληξούρι 29/01/2020                              Οι   Δημοτικοί Σύμβουλοι  της Λαϊκής Συσπείτρωσης

                                 Θ.  Δαμουλιάνος, Β. Καπάτος, Δ.Μαντζουράτος, Ε.Φαρακλός, Ε. Συνοδινός Βαλλιάνος                                                                                                                                                                                                                           

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s