ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ:Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ… και Η ΣΙΩΠΗ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΙΝ

Από τις 4/10/2020, που ελλιμενίστηκε στο λιμάνι της Σάμης Ν. Κεφαλονιάς φορτηγό πλοίο φορτωμένο με συστοιχία ανεμογεννητριών, που προβλέπεται να τοποθετηθούν στο νέο Αιολικό Πάρκο, στη θέση «Ξερακιάς», ακούγεται η φωνή του λαού.

 • Οι κάτοικοι της περιοχής, το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς – Ιθάκης, η Επιτροπή Αγώνα Φορέων, από την πρώτη στιγμή ξεδιπλώνουν ένα πολύμορφο αγώνα, καταφέρνοντας μέχρι σήμερα να μην ξεφορτωθεί στο λιμάνι της Σάμης ένα ακόμη πακέτο ανεμογεννητριών που θα επιδεινώσει παραπέρα την κατάσταση στα πλημμυρικά επεισόδια που συνεχώς καιροφυλακτούν στην περιοχή.
 • Δίνουν τη μάχη με αποφασιστικότητα, παρά το ότι ακόμη δεν έχουν καθαριστεί οι λάσπες και τα φερτά υλικά από τις πρόσφατες, καταστροφικές πλημμύρες του «Ιανού», δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ αποζημίωση στα χωριά που πλημμύρισαν.
 • Δίνουν απάντηση δύναμης και αγωνιστικής αξιοπρέπειας, σε όλους όσους πιστεύουν ότι είναι ευκαιρία να συνεχίσουν ανενόχλητοι, το έγκλημα της ασύδοτης συνέχισης εγκατάστασης επιπλέον ανεμογεννητριών.
 • Δίνουν μάθημα αισιοδοξίας ότι το λαϊκό κίνημα είναι εδώ, οργανώνεται και σηκώνει ανάστημα.

Από την άλλη οι εκπρόσωποί τους είτε σιωπούν είτε συναινούν:

 • Δημοτικοί άρχοντες από όλες τις παρατάξεις, μέλη στο Δ. Συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου ψήφισαν υπέρ του ελλιμενισμού του πλοίου εκτός του μοναδικού εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης.
 • Η περιφερειακή αρχή της κας Κράτσα, με την στάση της, συναινεί στο ξεφόρτωμα του πλοίου και την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης εγκατάστασης δίνοντας άδεια διέλευσης των βαρέων οχημάτων από το οδικό δίκτυο, της κατεστραμμένης από τις πλημμύρες, Κεφαλονιάς.
 • Η προφορική δήλωση της κας Κράτσα “περί ελέγχου αδειοδοτήσεων των ανεμογεννητριών… την σχέση τους με την ανάγκη αντιπλημμυρικών προληπτικών έργων” έγινε κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων και αντανακλά τις συγκρούσεις των επιχειρηματικών συμφερόντων που σοβούν στον κλάδο και στην περιοχή. Είναι προσχηματική, αφού σε όλες τις συζητήσεις στο Περιφερειακό συμβούλιο μέχρι σήμερα ως βασική αιτία των πλημμυρών, θεωρούν την υπερβόσκηση από τα γίδια και τα πρόβατα. Είναι επικίνδυνη αφού κανένα σχεδιασμό ολοκληρωμένων αντιπλημμυρικών έργων δεν κάνει.
 • Η κα. Κράτσα και ο αντιπεριφερειάρχης, περιόδευσαν στην Κεφαλονιά με τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκη μοιράζοντας νέες υποσχέσεις. Πέρασαν έξω από το λιμάνι της Σάμης όπου όχι μόνο δε μίλησαν αλλά δεν καταδέχτηκαν ούτε το βλέμμα τους να ρίξουν στον κόσμο που αγωνίζεται.
 • Οι συνδαιτημόνες του συνδυασμού της κας Κράτσα (ΝΔ), Επτανησιακή Πρωτοβουλία (ΚΙΝΑΛ) και Σπύρου (ΝΔ), παραμένουν μέχρι σήμερα άφωνα εργαλεία προώθησης των συνολικών σχεδιασμών για τις ΑΠΕ.
 • Γενική αφωνία και από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, “ΑΝΑΣΑ”, και του επικεφαλής της Θ. Γαλιατσάτου, όχι βέβαια χωρίς λόγο.

Η στρατηγική συμφωνία με την γενίκευση της εγκατάστασης ΑΣΠΗΕ στα βουνά της Πυλάρου έρχεται από το 2005 όταν ως «Ανεξάρτητη» Αυτοδιοίκηση» στο Νομαρχιακό συμβούλιο Κεφαλονιάς ψήφισε μαζί με τις παρατάξεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τις Μ.Π.Ε. δηλώνοντας ότι: «Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ είναι γεγονός εδώ και αρκετό καιρό και δεν πρέπει να ξενίζει τη ΝΑΣ (Λαϊκή Συσπείρωση) η σημερινή εξέλιξη για το Αιολικό Πάρκο στην ΑΓ. Δυνατή».

Συνέχεια της «συνεπούς» στάση του (ως αντινομάρχης συνεργαζόμενος με το ΠΑΣΟΚ, επί Γεωργάτου) υπήρξε η ψήφιση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο του Γενικού Χωροταξικού Σχεδίου τον Νοέμβριο του 2007, πάλι μαζί με όλες τις άλλες δυνάμεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, που προωθούσε το ξεπούλημα της γης και του περιβάλλοντος στα μεγάλα συμφέροντα και ειδικά των αιολικών πάρκων.

Τον Δεκέμβρη του 2007, συμφώνησε με τους εκπροσώπους ΠΑΣΟΚ–ΝΔ στην έγκριση των ΜΠΕ των αιολικών πάρκων που ευθύνονται σήμερα για τις πλημμύρες στο όνομα «…της καθαρής ενέργειας…» για τις τότε ανησυχίες δε, της Λαϊκής Συσπείρωσης για το περιβάλλον και τους κατοίκους, απεφάνθη ότι «ο κ. Νομάρχης να διερευνήσει το θέμα…».

 • Από τότε ως περιφερειακή αρχή η ‘’ΑΝΑΣΑ’’ ενέκρινε ή υιοθέτησε τις άδειες λειτουργίας, εγκατάστασης και παραγωγής 9 ΑΣΠΗΕ χωρίς να υπάρχουν υδρολογικές ή άλλες αντιπλημμυρικές μελέτες και έργα προστασίας των περιοχών που δέχονται τα φερτά υλικά από τις παρεμβάσεις των έργων αυτών. Υπηρέτησε την πολιτική της απελευθέρωσης της ενέργειας.
 • Τώρα, αν και αντιπολίτευση, η “ΑΝΑΣΑ” λάμπει δια της απουσίας της και της αφωνίας της από τις κινητοποιήσεις στο λιμάνι της Σάμης.

Μπροστά στις κρίσιμες και δύσκολες στιγμές που βιώνουν οι πλημμυρισμένες και κατεστραμμένες περιοχές της Κεφαλονιάς, ως αποτέλεσμα της πρόσφατης κακοκαιρίας αλλά κυρίως από την άναρχη και ασύδοτη εγκατάσταση ΑΣΠΗΕ, στις υπερκείμενες βουνοκορφές που άλλαξαν συλλήβδην τους δρόμους και την συμπεριφορά των νερών, οι παρατάξεις του Π.Σ. τοποθετήθηκαν με βάση την στρατηγική τους στήριξη στους επιχειρηματικούς ομίλους και την εμπορευματοποίηση της ενέργειας και όχι με βάση τα συμφέροντα του λαού και των κατοίκων που βιώνουν ένα Γολγοθά.

Ένοχη η πολιτική τους, ένοχη και η σιωπή τους.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση Ιονίων νήσων, ενώνουμε τις δυνάμεις μας και τη φωνή μας με τη φωνή του λαού της Κεφαλονιάς

 • Για να σταματήσει η καταστροφική για το περιβάλλον εγκατάσταση του νέου Αιολικού Πάρκου στη θέση «Ξερακιάς».
 • Για να αποχωρήσει αμέσως το καράβι με το φορτίο των ανεμογεννητριών από το λιμάνι της Σάμης.
 • Για να πραγματοποιηθούν άμεσα αντιπλημμυρικά έργα στα ήδη υπάρχοντα πάρκα ανεμογεννητριών, ώστε να μην ξανασυμβούν τα ίδια με τις επόμενες βροχοπτώσεις.
 • Για να υπάρξει άμεση επανεξέταση του συνόλου των αδειοδοτήσεων εγκατάστασης ΑΠΕ στην ευρύτερη περιοχή Πυλάρου και Αργοστολίου, και της επίδρασής τους στην ένταση των πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή.
 • Για την ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών και την αποζημίωση στο 100% των πληγέντων.

Οι κινητοποιήσεις του λαού της Κεφαλονιάς αποτελούν αγωνιστικό μήνυμα ελπίδας.

11/10/20